Svečano otvoreni Dani zelene i plave energetske tranzicije u Labinu

Svečano otvoreni Dani zelene i plave energetske tranzicije u Labinu

23.4.2024. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Dani zelene i plave energetske tranzicije Istarske županije, održavaju se u Labinu, 23., 24.  i 26. travnja na lokaciji Sportskog centra Franko Mileta Labinu te u Gradskoj knjižnici Labin, u organizaciji Istarske županije, IRENA – e – Istarske Regionalne Energetske Agencije, Grada Labina, Fakulteta strojarstva i brodogradnje te Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta.

 

Konferencija koja okuplja eminentne stručnjake iz područja energetike jutrošnjom je svečanošću i službeno otvorena.  Trodnevno događanje pokrit će brojne teme vezane uz solarnu energiju, energiju vjetra, geotermalnu energiju i toplinsku energiju mora.

 

Zamjenik istarskog župana, Tulio Demetlika istaknuo je kako Istarska županija ima svoje prioritete i ciljeve, a jedan od osnovnih strateških ciljeva je energetika te je cilj da budemo usklađeni i s europskim planovima. Cilj nam je da 2050. budemo, kao županija, energetski neutralni. – zaključio je zamjenik istarskog župana Tulio Demetlika.

 

„Gradnja elektrane za Labinštinu u smislu energije diktirala je smjer i usmjerila veliki broj naših ljudi u smjeru bavljenja energetikom. Dobra smo baza i lokacija za razgovor o tranziciji. Ne možemo biti previše sretni koliko je toga po tom pitanju napravljeno u Hrvatskoj. Mi u Istri imamo jasno zacrtane ciljeve i akcijske planove kako to ostvariti. Jedan korak na tom dugom putu, je i ova konferencija koja se održava u Labinu. Lijepo je stvarati, graditi i ostaviti trag iza sebe, ali najljepši je trag, ne samo da nešto ostane iza nas, nego da je i održivo. Svjesnost o problemu nam nije još dovoljna, zato trebamo razgovarati“ – zaključio je labinski gradonačelnik Valter Glavičić.

 

Eminentni stručnjaci će u narednim danima, raspraviti brojne teme i donijeti važne zaključne za energetsku budućnost Istarske županije

irena zelena tranzicija plava tranzicija ekologija obnovljivi izvori energije