Prvi maj M - Prvi maj

Svečano otvorena sedamnaesta izložba vina i vinarske opreme Vinistra

Svečano otvorena sedamnaesta izložba vina i vinarske opreme Vinistra

29.4.2010. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

U organizacije udruge vinara i vinogradara Istre, Vinistre, u Poreču je otvorena sedamnaesta Vinistra, jedna od vodećih izložbi vina i vinarske opreme u Hrvatskoj i regiji. U periodu od 29. travnja do 2. svibnja, Vinistra je okupila 130 izlagača s ukupno 644 uzorka vina, maslinovog ulja, rakija, kao i vinarskom opremom. Izložbu su pred sportskom dvoranom Žatika otvorili župan Istarske županije, Ivan Jakovčić, gradonačelnik Grada Poreča Edi Štifanić, dr. Vinko Milat, savjetnik ministra poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Šime Vidulin, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za regionalni razvoj, te dr. sc. Ivica Matošević, predsjednik udruge Vinistra.  

Vinistra 2010. okupila je rekordna 535 uzorka vina (od čega 215 malvazija i 320 drugih sorata), 81 uzorak ulja te 28 rakija. Ukupno će na Vinistri nastupiti 130 izlagača, među kojima su vinari, uljari, pršutari i proizvođači rakije te proizvođači opreme.  

Otvarajući izložbu, župan Ivan Jakovčić je istaknuo kako je Vinistra dio politike koja se vodi u Istri. Ta je politika usmjerena na vrhunsku kvalitetu proizvoda. "Želimo da sve što činimo bude najbolje. Oko toga nema kompromisa jer nećemo uspjeti ako ćemo biti prosječni, posebno ne na konkurentnom tržištu. Ako nismo najbolji, nećemo opstati," izjavio je Jakovčić.  

Noseća tema ovogodišnje izložbe nužnost je međunarodnog brendiranja hrvatskih vina kao osnove opstanka vinarstva i daljnjeg razvoja vinara. Na ovu temu će se u sklopu Vinistre održati zaseban okrugli stol s nizom uglednih govornika. Savjetnik ministra poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, dr. Vinko Milat, u govoru na otvaranju istaknuo je upravo nužnost brendiranja u izgradnji konkurentnog proizvoda na međunarodnom tržištu. "Približavamo se velikom europskom tržištu za koje moramo imati kvalitetan i prepoznatljiv proizvod. Dosad nismo napravili značajnije iskorake po pitanju izvoza, a uvozi se dosta. Stoga danas kada imamo zalihe vina i ulja moramo gledati kako ih prodati," zaključio je Milat.  

U ime Hrvatske gospodarske komore, njen potpredsjednik za ruralni razvoj, Šime Vidulin, istaknuo je važnost uloge države u obradi još neobrađenih područja, dok je gradonačelnik Poreča, Edi Štifanić, istaknuo važnost Vinistre kao prvorazrednog događaja Grada i regije. "Malvazija jednako Istra. To je naš brend i u tome zasluge imaju Vinistra, vinari i vinogradari. Danas se niti jedna vinska karta ne može zamisliti bez malvazije," ocijenio je Štifanić. 

PR služba Vinistre

 

vinistra bruno trapan vino enologija malvazija poreč dvorana žatika vinistra 2010