Svečano otvaranje radova druge faze sanacije i rekonstrukcije odlagališta komunalnog otpada Cere

Svečano otvaranje radova druge faze sanacije i rekonstrukcije odlagališta komunalnog otpada Cere

17.7.2014. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Polaganjem metalnih pločica u temelje buduće Pretovarne stanice, a koje su položili predstavnici svih jedinica lokalne samouprave Labinštine, poduzeća 1. Maj d.o.o. i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH danas su službeno započeli radovi na drugoj fazi sanacije deponija komunalnog otpada Cere. Riječ je o nastavku za Labinštinu iznimno važnog projekta koji se odvija u sklopu uvođenja cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u Istarskoj županiji.

 

U prvoj fazi sanacije deponija Cere, vrijednoj 30 milijuna kuna, volumen otpada smanjen je za trećinu, a zahvaljujući ugrađenoj nepropusnoj podlozi spriječeno je prodiranje voda u podzemlje, čime su zaštićena glavna izvorišta u Raškoj dolini.

U drugoj fazi sanacije izgradit će se pretovarna stanica, reciklažno dvorište te polja za kompostiranje, dok treća, završna faza, podrazumijeva zatvaranje odlagališta te revalorizaciju prostora deponija.

Zahvaljujući sanaciji deponija Cere i uvođenju primarne selekcije na cijeloj Labinštini, Grad Labin i općine Raša, Pićan, Kršan te Sveta Nedelja spremno dočekuju uvođenje novog sustava gospodarenja otpadom, istaknuo je Golja.

 Predstavnica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH Jurana Pintarić kazala je kako vjeruje da će Pretovarna stanica u Ceru biti prva izgrađena Pretovarna stanica u Hrvatskoj. Sa strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost svečanosti je prisustvovala i načelnica sektora za EU Fondove Maja Feketić.

 

Radove na drugoj fazi vrijedne oko 9 milijuna kuna, izvodi tvrtka TGT iz Pule, a oni bi trebali biti gotovi do početka prosinca. Uslijedit će zatim i treća faza, a ukupna vrijednost druge i treće faze iznosi 30 milijuna kuna. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost radove sufinancira s 80 posto, a u stopostotnom iznosu financirao je izradu projekte dokumentacije. Ostatak sredstava osigurale su jedinice lokalne samouprave Labinštine i Komunalno poduzeće 1. MAJ d.o.o.

 

prvi maj d.o.o.

 

 

 

 

komunalno svečano otvorenje deponij cere prvi maj alen golja demetlika ivan robar klaudio bastijanić