Svečanim koncertom obilježen dan OUŠ Matka Brajše Rašana Labin

Svečanim koncertom obilježen dan OUŠ Matka Brajše Rašana Labin

13.12.2016. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Dosadašnjim koncertima učenika i učitelja Osnovne umjetničke škole Matka Brajše Rašana sada se kao jedan od uspjeha zasigurno može pribrojiti i svečani koncert povodom Dana škole, koji se održao u ponedjeljak, 12. prosinca, u prepunoj dvorani labinskoga kina.

Uvodnu riječ održala je ravnateljica, Melita Lasek Satterwhite, koja se kratko osvrnula na dosadašnji rad, zahvalila svima koji na bilo koji način pripomažu i podržavaju rad Škole, te posebno pohvalila sve učenike i učitelje na njihovom trudu i radu koji rezultiraju izvrsnim rezultatima. U ime Grada Labina prisutnima se obratila Marija Kadoić Balaško, pročelnica za proračun, financije i društvene djelatnosti, čestitavši svim učenicima i djelatnicima škole njihov dan, uz želje da novim uspjesima, dobrim rezultatima i koncertima i dalje ustraju kao bitan promotor grada. Prepustivši potom učenicima da notama udahnu dušu i život, i tako daju riječ glazbi, labinska se umjetnička škola u nastavku predstavila kao pravo živo biće koje stalno raste, stvara, njeguje i nesebično daruje svoja djela svima nama kako bismo bili bogatiji i plemenitiji.

Veselom zabavom patkica i patuljčića, nastup su otvorile najmlađe snage, polaznice plesne igraonice iz Labina i Lovrana, a već razdraganu publiku potom su dinamičnim rock''n''rollom oduševile učenice suvremenog plesa, sve pod vodstvom učitelja Vitalija Kloka. U a cappella izvedbi dobro uvježbanog pjevačkog zbora pod ravnanjem Diane Macan, dvoranom se zaorila Naranča, pjesma Elvisa Stanića koja svoju popularnost zahvaljuje etno-projektu hrvatske vokalne grupe Putokazi.

U nastavku ovoga raznovrsnog koncerta, u kojemu je svaki slušatelj doista mogao pronaći nešto za sebe, učenici su svoje umijeće pokazali u različitim instrumentalnim i vokalno-instrumentalnim sastavima. Naime, dobro promišljenom koncepcijom od samoga je početka stavljen naglasak na skupno muziciranje kao neizostavnu sastavnicu glazbene naobrazbe, te je cijeli program predstavljao upravo ovakav oblik muziciranja filmske glazbe, evergreena i jazza.

Polazeći od glazbi kao pojma u množini, vrijedni su učenici pokazali kako uspješno kroče kroz još jednu školsku godinu. Tako smo u aranžmanu Silvana Kalagaca imali prilike čuti gudački komorni ansambl u izvedbi teme iz Zvjezdanih ratova Johna Williamsa. Koreografiranom izvedbom pjesme Kud plovi ovaj brod, čiji je refren uvijek ugodno čuti, u izvedbi Ana Paole Musizza, vokalne skupine i eMBeR banda Područnog odjela Buzet, pod ravnanjem Nikole Lovrinića, vratili smo se zatim u sedamdesete, gdje smo se i zadržali Eaglesovim Hotelom California u izvedbi Rafaela Santaleze i orkestra gitara, za koji je aranžman priredio Petar Koroljević. Da ovi mladi umjetnici mogu svirati, pjevati i plesati kao pravi profesionalci dokazali su i članovi Combo banda iz Područnog odjela Lovran, koje je za nastup pripremio Tonči Trinajstić. Udahnuvši im tako dodatnu snagu, valja također istaknuti da su dobar dio ovih učeničkih izvedbi svojim muziciranjem upotpunili učitelji škole.

Učenici škole čijim hodnicima uvijek odzvanja glazba i ove su godine postigli zapažene rezultate na natjecanjima. Na 11. Međunarodnom natjecanju mladih glazbenika Ars nova, koje se od 8. do 11. prosinca održavalo u Trstu, labinsku su školu predstavljale učenice klavira Nataša Mišon i Veronika Pervan, u klasi Kristine Puh Leko. Na ovom prestižnom natjecanju svaka je u svojoj kategoriji osvojila treću nagradu i brončanu medalju. Erik Greblo i Filip Koraca kao duo udaraljkaša osvojili su treću nagradu na 54. Državnom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa, održanom od 7. do 10. prosinca u Zagrebu.

Koncert koji uvijek sve prisutne razveseli i izmami osmijeh na lica, svojim je nastupom uveličao gost večeri Elvis Stanić, jedan od najboljih hrvatskih suvremenih gitarista i harmonikaša, i najnagrađivaniji jazz skladatelj srednje generacije. Njegove izvrsne i nadahnute glazbene izvedbe potpomogla su još dva sjajna glazbenika, Damjan Grbac na kontrabasu i Zdravko Širola na bubnjevima.

U programu koji je ponudio obilje glazbenog sadržaja, labinska je umjetnička škola još jednom pokazala kako je glazbeno i plesno obrazovanje nemjerljivo vrelo uvijek novih stvaralačkih aktivnosti, i kako učiti glazbu znači osjećati puls vremena i okruženja, te onih pravih društvenih, kulturnih i estetičkih normi. Mancinijevom temom iz Pink Pantera u izvedbi velikog orkestra pod ravnanjem Tomislava Novaka, a potom i Kraftwerkovim Modelom kao bisom, kojim je koncert zaključen, oduševljena je publika velikim pljeskom poručila ovoj školi da i dalje bude ona »vođica« u okviru »dominante« koja daje prava rješenja u »toniku«, radi svoje prošlosti koju poštuje, sadašnjosti kojoj pridonosi i budućnosti koja je obvezuje.

Nikola Lovrinić

 

Facebook Fan Page

 

 

ouš matko brajša rašan koncert obrazovanje glazba elvis stanić