Svečanim koncertom obilježen Dan Osnovne umjetničke škole Matka Brajše Rašana

Svečanim koncertom obilježen Dan Osnovne umjetničke škole Matka Brajše Rašana

11.12.2015. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Vreva ispred ulaza u labinsko kino, nestrpljivi žamor prije početka i svečana atmosfera prepunog gledališta u četvrtak, 10. prosinca – slika je tradicionalnog obilježavanja Dana labinske Osnovne umjetničke škole Matka Brajše Rašana. Vrijeme je to kada na kraju prvoga polugodišta, u hladnoj zimskoj večeri, kao rezultat četveromjesečnog rada odjekuju zvuci glazbe u izvedbi malih umjetnika i njihovih učitelja.

Koncerti labinske umjetničke škole uvijek su dobro posjećeni i postali su prepoznatljivim događajima u gradu, što je jedan od razloga koji njene učitelje i učenike dodatno motivira kako bi svaki bio još bolji, raznovrsniji i kvalitetniji. Stoga je i ovaj koncert ponudio obilje glazbenog sadržaja. Nakon uvijek razigranog i simpatičnog nastupa polaznika glazbene igraonice, koje je u izvedbi poznate dječje pjesme »Hokey Pokey« vodila Đenana Levak, Prašeljevom skladbom »Slaja od meda« pod ravnanjem Nikole Lovrinića predstavio se pjevački zbor, a potom i niz ansambla i solista kojima su se kao korepetitori pridružili učitelji: Kristina Puh Leko, Vesela Brenčić Griparić, Hrvoje Puškarić i Metod Sironić.

U uvodnom dijelu publici se pozdravnim riječima obratila ravnateljica Melita Lasek Satterwhite, zahvalivši prisutnima na podršci u svim lijepim rezultatima i uspjesima, te navela nekoliko podataka o ovoj školi, koja uz Labin djeluje na još tri područne lokacije (Potpićan, Buzet i Lovran) i ove školske godine broji 260 učenika. Prigodnim govorom obratila se i zamjenica gradonačelnika gđa. Eni Modrušan, koja je istaknula kako se grad Labin izrazito ponosi ovom školom, zahvalila njenim učenicima i djelatnicima na promociji grada, i čestitala na svim uspjesima kao rezultatu predanog rada učitelja pod vodstvom ambiciozne ravnateljice, uz pomoć roditelja i veliki angažman djece.

Svoje prve plesne korake u nastavku su pokazali polaznici glazbene igraonice koju vodi Vitalij Klok, dok su se u atraktivnoj i dinamičnoj koreografiji Sanele Janković Marušić najprije predstavile učenice završnog razreda – Emma Matošević, Nika Bažon i Marija Lalović, a potom u koreografiji Vitalija Kloka i učenice prvog, drugog i četvrtog razreda plesnog odjela koji iz godine u godinu postiže sve zapaženije rezultate.

Koncert su svojim izvrsnim nastupom uveličali i posebni gosti – Baletni ansambl iz Rijeke (Laura Orlić, Anca Zgurić i Vitalij Klok), te nas svojom vrlo senzualnom koreografijom na ukrajinsku narodnu pjesmu »Oj cij to kinj stojitj« kroz ljubavnu priču načas odveli u neki posve bajkoviti svijet.

Govoreći o postignutim rezultatima u središnjem dijelu, ravnateljica Melita Lasek Satterwhite posebno je istaknula trio učenika – Erik Greblo, Filip Koraca (udaraljke) i Mate Griparić (klavir) – koji je nakon osvojene apsolutne prve nagrade na regionalnom natjecanju komornih sastava u Rijeci, 3. prosinca sudjelovao na 53. državnom natjecanju učenika i studenata glazbe u Zagrebu i osvojio visoku 2. nagradu s 96,90 od mogućih 100 bodova. Ovom su prilikom izveli Berko-vičeve Varijacije na Paganinijevu temu u obradi njihovog mentora Marijana Lincmajera.

Nadahnutom izvedbom, scenskim nastupom, ali i pomno odabranim repertoarom uz dobru organizacijsku logistiku, publika je postala dijelom čarolije glazbenog putovanja na koje su je ovom prilikom poveli solisti: Luka Blažina (harmonika), Veronika Pervan (vokal), Natali Belušić (flauta) i Diana Marković (klarinet). Osim toga, u ravnoteži različitih glazbenih sadržaja i instrumenata, uz individualne točke, program ovoga koncerta obilježilo je skupno muziciranje kao aspekt u kojem učenici doživljavaju svu ljepotu druženja uz glazbu. Tako je trio violina – Goran Šime Stipanov, Leonarda Giannini i David Vorano – Bartokovim plesovima na pozornicu ponovno donio plesnu atmosferu, a orkestar gitara pod dirigentskom palicom Olge Knapić još je više užario sjajnom izvedbom Kubanskoga plesa.

Počevši od onih najmlađih, preko suita, igri, varijacija, serenada i plesova, obilježavanje Dana labinske umjetničke škole zaključeno je Piazzollinom Melodijom u a-molu, u dirljivoj izvedbi velikog orkestra pod ravnanjem Tomislava Novaka. A da je razdragana publika uživala u programu, posebno se osjetilo u toplom nagrađivanju dugim i spontanim pljeskom nakon svake izvedbe.

Ovaj izvrstan koncert, kakav publika uvijek iznova s radošću očekuje od novih naraštaja labinskih glazbenika i plesača, ponovno je ukazao na perspektivne i dobro pripremljene mlade umjetnike, koji ne bježe od istraživanja sasvim različitih glazbenih i plesnih dimenzija, i koji ponosno promiču onu glazbenu i plesnu kulturu koja pozitivno utječe na oblikovanje ukusa mladih, u neograničenoj ponudi kojoj smo svakodnevno izloženi.

 

Nikola Lovrinić, prof.

 

Više fotografija: OOU Matka Brajše Rašana

 

 

ouš matka brajše rašan glazba obrazovanje glazbena škola koncert melita lasek nikola lovrinić