Svečana sjednica Općine Kršan

Svečana sjednica Općine Kršan

27.7.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Svečanom sjednicom Vijeća u Sali Pristav Općina je prekjučer obilježila svoj dan, blagdan sv. Jakova. Pored vijećnika i članova Poglavarstva prisutni su bili župan Ivan Jakovčić, saborski zastupnik Marin Brkarić, član Poglavarstva Istarske županije Valter Poropat, labinski gradonačelnik Tulio Demetlika, načelnik Sv. Nedelje Srećko Mohorović, načelnik Pićna Ivan Franković i predsjednik Općinskog suda Labin Branko Terković. Godišnje općinske nagrade dodijeljene su Valteru Primožiću i KUD-u »Ivan Fonović - Zlatela«, kojemu je niz godina bio na čelu, a u ime kojega je priznanje preuzeo predsjednik Leonardo Fable.
- Pred nama je kratko vrijeme do sljedećih redovnih izbora. Zato pozivam sve vijećnike na suradnju, na iznošenje prijedloga i razmišljanja da bi red i rezultati bili potvrda našeg rada na zadovoljstvo svih žitelja općine, naglasio je predsjednik Vijeća Nikola Vuksan.
Osim na proteklih šest mjeseci, načelnik Josip Kontuš osvrnuo se i na petnaest godina postojanja općine.
- Na početku rada Općine postojalo je pet-šest rasvjetnih tijela, nekoliko kilometara asfalta i slabo razvijena komunalna infrastruktura. Danas bilježimo znatno poboljšanje životnog standarda, što je popraćeno stvaranjem preduvjeta za razvoj malog poduzetništva, obrtništva, poljoprivrede i turizma, kazao je Kontuš i napomenuo da Kršan, premda je mnogi smatraju bogatom, i dalje spada u red manje razvijenih istarskih općina.
U proteklom polugodištu usklađivani su prostorni planovi, građen je vodovod, prošireni su i opremljeni komunalni objekti te su asfaltirane lokalne ceste. Od proračunom predviđenih zahvata Kontuš je za drugu polovicu godine istaknuo početak radova na Vodospremi Plomin II, gradnju nogostupa od plominskog groblja do Plomina te početak izgradnje kanalizacije u istočnom dijelu tog naselja, uređenje raskrižja Fonović - Kamenjari i trećeg cestovnog traka prema Brestovi, izgradnju kanalizacije Vozilići - Stepčići i početak izgradnje one u Čepiću, početak rekonstrukcije zgrade bivšeg diska u Kršanu, a u Potpićnu uređenje i opremanje parka i početak rješavanja imovinskopravnih odnosa za izgradnju sportske dvorane.
Župan je obećao županijsku potporu u ostvarivanju ovih projekata, a napose na projektu sportske dvorane te na projektima vodospreme i kanalizacije u Plominu. Najavio je uvrštenje ove starogradske jezgre zajedno s onom u Kršanu i Kožljaku u županijske planove obnove te početak plinofikacije Kršana i Labinštine. Brkarić je naglasio da skorim dovršetkom obnove cestovnih pravaca prema Pazinu, tunelu Učka i Brestovi općina Kršan postaje važno prometno čvorište.

Zapisao i snimio Robi SELAN

 

Plominsko zagorje nezadovoljno vodoopskrbom

Prije sjednice svečano je pušten u rad magistralni vodovod kroz Plominsko zagorje. Premda su načelnik i župan na njegovoj krajnjoj točki, hidrantu na pristaništu u Brestovi, natočili i nazdravili pokazujući da je voda zdrava za piće, mještani tvrde suprotno. Štoviše, kažu da su ovu svečanost već vidjeli prije tri godine, ali da vodovoda zapravo nemaju ni dan-danas.


Naime, ne postoje priključci na glavni vodovod, pa po vodu moraju na hidrante, što oni bliži rješavaju vatrogasnim cijevima, a oni dalji moraju pozivati cisterne. Problem je što komunalno poduzeće Prvi maj tu uslugu na želi pružati jer smatra da je njihova vodoopskrba riješena.


Moreno Hrelja, Antun Muškardin, Nedeljko Mršulja i Dragan Mršulja predali su novinarima zahtjeve vezane uz vodu koje su uputili načelniku s kojim o tom problemu, navodno, nisu uspjeli razgovarati premda su uporno pokušavali. Kontroverzama se priključio i vijećnik, nositelj liste Valdi Runko, izjavivši medijima da je vodovod djelo vlasti kojoj je on bio na čelu prije tri godine, a da je sve što su IDS i koalicijski partneri u proteklom razdoblju učinili bila ugradnja sustava za kloriranje vode.

 

Općina Kršan svečana sjednica dan općine Kršan Josip Kontuš vodoopskrba