Svaki deseti Istrijan siromašan - Labin bilježi stopu rizika od 6,7 posto, te 0,1 posto siromašnih stanovnika

Svaki deseti Istrijan siromašan - Labin bilježi stopu rizika od 6,7 posto, te 0,1 posto siromašnih stanovnika

26.2.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Kuca li siromaštvo na vrata istarskih obitelji? Iako recentni podaci Hrvatske mreže za borbu protiv siromaštva pokazuju kako je Istarska županija, uz Međimursku, među najbogatijima u Hrvatskoj, te s najmanjim rizikom od pada u siromaštvo, istraživanja Svjetske banke i podaci kojima raspolažu nacionalne udruge pokazuju da stanje nije ružičasto. Svaki deseti Istrijan pripada kategoriji siromašnih, što uvelike mijenja sliku o privredno najuspješnijoj hrvatskoj regiji. Najnoviji podaci za cijelu Hrvatsku pokazuju kako je u ugrozi od pada u siromaštvo čak svaki peti stanovnik.

Velike razlike

"Istarska županija s 204.025 stanovnika ima 10,2 posto siromašnih, što je nešto više od dvadeset tisuća stanovnika u cijeloj županiji. I unutar Istarske županije su velike razlike, na primjer Fažana s 3,491 stanovnika ima stopu rizika od siromaštva veću od 13,6 posto, dok Rovinj sa 13,942 ima stopu od 8,5 posto. Iako bi očekivali da veliki istarski gradovi imaju veću stopu siromaštva od manjih sredina, podaci to ne pokazuju – tako Pula 55,918 stanovnika ima 10,18 posto stopu rizika od siromaštva," kaže Nedjeljko Marković, socijalni radnik i predsjednik udruge Pragma.

Prema istraživanju Svjetske banke, koje je poduprla i Vlada Republike Hrvatske, te je objavljeno kao "karta siromaštva", odnosno kao Izvješće o ocjeni siromaštva za mala područja temeljem potrošnje, socijalne prilike u istarskim gradovima i općinama su različite.

Bujama je stopa rizika od siromaštva 10,7 , odnosno 6,9 posto u Buzetu, dok je udio siromašnih u stanovništvu 0,1 posto u Bujama i nula u Buzetu. Labin bilježi stopu rizika od 6,7 posto, te 0,1 posto siromašnih stanovnika.

Novigrad pokazuje stopu rizika od siromaštva 9,3 posto, s nula posto udjela siromašnih u pučanstvu, dok Pazin ima stopu rizika 18,4 posto uz udio siromašnih od 0,2 posto. Podaci za Poreč pokazuju stopu rizika od 11,5 posto, te 0,2 posto siromašnih.

Stopa rizika od siromaštva u Umagu je 13 posto (udio siromašnih 0,2 posto), dok grad Vodnjan iskazuje stopu 23,9 posto, s udjelom siromašnih od 0,2 posto.

(Dubravko GRAKALIĆ)


Foto: by Cristian Newman on Unsplash


siromaštvo istra društvo standard