Šumber: Teže ozlijeđen 21-godišnji vozač neregistriranog motocikla

Šumber: Teže ozlijeđen 21-godišnji vozač neregistriranog motocikla

16.3.2015. // PU Istarska // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Tijekom proteklog vikenda, na području PU istarske, dogodile su se četiri nesreće, u kojima su stradali vozači motocikla, dvojica su teže ozlijeđena, a dvojica lakše.

U petak, 13. ožujka oko 16.30 sati, 30-godišnjak je upravljao motociklom Piaggio, talijanskih registracijskih oznaka, bez položenog vozačkog ispita te se uključio u promet na Mutilskoj ulici u Puli, a da nije poštivao prometni znak obaveznog smjera. Potom se motociklom previše približio desnom rubu kolnika, gdje je udario u nogostup i pao na tlo, pri čemu je lakše ozlijeđen.

U subotu, 14. ožujka oko 13.50 sati, na šumskom predjelu nedaleko kamenoloma u mjestu Šumber, 21-godišnjak je  upravljao neregistriranim motociklom Enduro te u jednom trenutku izgubio nadzor i pao na tlo, pri čemu je teže ozlijeđen.

Istog dana, oko14.40 sati, izvan naselja Peroj, 33-godišnjak je upravljao motociklom Honda, pulskih registracijskih oznaka, bez položenog vozačkog ispita te je dolaskom do zavoja u desno,  u kočenju prešao na prometnu traku namijenjenu za promet iz suprotnog smjera, gdje se frontalno sudario s automobilom Opel Corsa, pulskih registracijskih oznaka, kojim je upravljao 36-godišnji vozač. Od siline udara, motocikl se odvojio na dva dijela, a automobil je odbačen van kolnika u nisko raslinje. U prometnoj nesreći je teško ozlijeđen vozač motocikla.

Posljednja nesreća, u kojoj je stradao vozač motocikla, dogodila se jučer oko 17.20 sati, u Rovinju, kada se 26-godišnji vozač BMW-a, pulskih registracijskih oznaka, s makadamske ceste u tzv. predjelu ''''''''Sure stine'''''''' uključio u promet na državnu cestu 303, bez da je prethodno propustio vozila koja su se kretala cestom s prednošću prolaska. U tom je trenutku naišao motocikli Honda, pulskih registracijskih oznaka, kojim je državnom cestom upravljao 23-godišnjak, a koji je u kočenju udario u zadnji dio automobila i pao na kolnik. Vozač motocikla je u nesreći lakše ozlijeđen.

 

Dolaskom ljepših i dužih dana, na prometnicama se nalazi sve veći broj motocikla i mopeda. Budući navedena kategorija vozila spada u ugroženije sudionike u prometu, Policijska uprava istarska  vlasnicima i vozačima motocikala i mopeda savjetuje sljedeće:

I. da provjere tehničku ispravnost uređaja na mopedima i motociklima, a to su:

 • uređaji za upravljanje vozilom
 • uređaji za zaustavljanje, a koji na motornim vozilima moraju biti ugrađeni i izvedeni tako da vozač može vozilo na siguran, brz i učinkovit način zaustaviti, bez obzira na stupanj opterećenja vozila i nagib ceste po kojoj se vozilo kreće te osigurati vozilo u nepokretnom položaju na cesti s nagibom; pod kočnim sustavom podrazumijeva se: radna kočnica i pomoćna kočnica
 • uređaji za osvjetljenje ceste i za davanje svjetlosnih znakova (svijetla)
 • uređaji na vozilima koji omogućuju normalnu vidljivost (vozačko zrcalo)
 • uređaji za davanje zvučnih znakova
 • kontrolni uređaji i uređaji za davanje znakova (brzinomjer s putomjerom i svjetiljkom za osvjetljavanje)

 II. da prije vožnje mopedom ili motociklom na kolniku:

 • očiste vizir, stave zaštitnu kacigu na glavu i pravilno je zategnu
 • provjere tlak u gumama
 • upale dnevno ili kratko svjetlo
 • koriste zaštitnu opremu kako bi sačuvali zdravlje (jakna, hlače, štitnici, čizme i rukavice), prilagode brzinu vožnje uvjetima na cesti (stanju i karakteristikama ceste)
 • ne upravljaju ako su umorni ili pod utjecajem alkohola ili droga
 • ne stvaraju preveliku buku u vožnji (osobito noću)
 • ako voze u skupini, da voze jedan iza drugoga
 • izbjegavaju vožnju na dijelovima asfalta na kojima ima pijeska, ulja i slično, posebice u zavojima
 • da se prilikom vožnje kroz lijevi zavoj, odmaknu od središnje crte inače će im se glava nalaziti čak do jedan metar u prometnoj traci namijenjenoj za promet vozila iz suprotnog smjera
 • ne voze prevelikim brzinama, niti slalom između vozila; mopedi i motocikli su uski zbog čega ih pri većim brzinama drugi sudionici u prometu teže predvide
 • da kontroliraju svoje ponašanje i strast za vožnju, te ne ispituju i ne dokazuju mogućnosti svog mopeda ili motocikla

motocikl enduro policija tjelesna ozljeda