SUKOB DVOJICE IZNAJMLJIVAČA PLOVILA U RAPCU: Zbog koncesijskog odobrenja frcale PRIJETNJE SMRĆU I TEŠKIM OZLJEĐIVANJEM

SUKOB DVOJICE IZNAJMLJIVAČA PLOVILA U RAPCU: Zbog koncesijskog odobrenja frcale PRIJETNJE SMRĆU I TEŠKIM OZLJEĐIVANJEM

24.8.2021. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

"Labinska policija zaprimila je prijavu 54-godišnjaka koji tvrdi da mu je 58-godišnji muškarac 20. kolovoza u Rapcu uputio prijetnje smrću. Policijski službenici proveli su izvide te će izvješće o utvrđenom dostaviti nadležnom državnom odvjetništvu", doznajemo iz Policijske uprave istarske.UZAVRELE STRASTI

SUKOB DVOJICE IZNAJMLJIVAČA PLOVILA U RAPCU: Zbog koncesijskog odobrenja frcale PRIJETNJE SMRĆU I TEŠKIM OZLJEĐIVANJEM

24.08.2021 19:09 | Autor: Branko BIOČIĆ

Plaža u Rapcu na kojoj koncesijsko odobrenje ima Viviano Franković/Alen Kiršić (Snimio Branko Biočić)

"Labinska policija zaprimila je prijavu 54-godišnjaka koji tvrdi da mu je 58-godišnji muškarac 20. kolovoza u Rapcu uputio prijetnje smrću. Policijski službenici proveli su izvide te će izvješće o utvrđenom dostaviti nadležnom državnom odvjetništvu", doznajemo iz Policijske uprave istarske.Kako saznajemo, riječ je o dvojici labinskih obrtnika koji se bave iznajmljivanjem plovila gostima na plaži St. Andrea u Rapcu. Doznajemo da je 54-godišnjak koji je podnio prijavu Alen Kiršić koji je sa suprugom vlasnik Obrta za turizam "Silvy", a prijavljeni 58-godišnjak je Viviano Franković, vlasnik obrta "Vivi sport".


Koncesije bez natječaja


I dok Franković o cijelom slučaju nije želio razgovarati s nama, već je, na naše inzistiranje, samo rekao "No koment, napiši da ne želim ništa komentirati", Kiršić je ipak bio rječitiji.


- Viviano Franković, dugogodišnji nositelj koncesijskog odobrenja na plaži St. Andrea, prijetio mi je smrću i teškim ozljedama ukoliko se ikad više javim na natječaj za navedenu plažu koju Grad Labin putem Plana za upravljanje pomorskim dobrom daje na korištenje putem koncesijskog odobrenja. Grad Labin je posljednjih desetak godina protuzakonito dodjeljivao plaže i djelatnosti bez natječaja, koristeći članak u općem aktu kojem dosadašnji nositelji koncesijskog odobrenja imaju prvenstvo u dodjeli koncesijskog odobrenja. Nakon što sam prijavio nezakonitost Ministarstvu mora, nadležno ministarstvo je reagiralo i naložilo da se Plan upravljanja pomorskim dobrom uskladi sa zakonom. To se naravno ne sviđa Frankoviću koji smatra da je navedena plaža njegova i da samo on ima pravo obavljati djelatnosti, kao i proteklih 15 godina, ispričao nam je Kiršić.


Dodao je da su ovaj put legalno sudjelovali na natječaju, ali da Franković već sada želi eliminirati moguće kandidate za koncesijsko odobrenje na plaži St. Andrea, pa mu je iz tog razloga u petak i prijetio.


Svojatanje pomorskog dobra


- Slučaj sam odmah prijavio Policijskoj postaji Labin, koja bi trebala pokrenuti postupak protiv Viviana Frankovića. Problem je što je Grad Labin, nezakonitim postupcima prilikom određivanja koncesijskih odobrenja, nekim ljudima omogućio monopolistički položaj i status nedodirljivih koji i svojataju pomorsko dobro i plaže na kojima rade i zato je i došlo do ovoga. Kazneni postupak koji je pokrenut zbog incidenta koji se dogodio s ozbiljnim prijetnjama po život valjda bi trebao biti dovoljan razlog da se odmah oduzmu sva koncesijska odobrenja Vivianu Frankoviću, čime bi Grad pokazao da ne tolerira kriminal. Očekujem da se postupak obavi u narednim danima, rekao nam je Kiršić, te dodao da će cijeli slučaj prijaviti i Istarskoj županiji, točnije Odsjeku za pomorstvo, potom Lučkoj kapetaniji i Ministarstvu mora.


Što o Kiršićevim tvrdnjama kaže Franković nismo doznali jer je svoju stranu priče odlučio zadržati za sebe.


Branko BIOČIĆ 

Alen Kiršić viviano franković sukob rabac turizam koncesija pomorsko dobro