Subpolis – Underground City XXI u rudniku soli Salina Turda u Transilvaniji

Subpolis – Underground City XXI u rudniku soli Salina Turda u Transilvaniji

27.11.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Multimedijalna instalacija kojom je Metal Guru, umjetnička frakcija L. A. E.-a, u prostoru nekadašnjeg izvoznog stroja jame Iosif predstavio umjetničku viziju "Podzemnog grada XXI", sastoji se od nekoliko umjetničkih objekata, projekcija, glazbe i zvukova te drugih artefakat.

U sklopu regionalne, suradničke platforme "Rudnici kulture" umjetnička frakcija Labin Art Expressa, Metal Guru, otvorila je izložbu "Subpolis – Underground City XXI" u znamenitom rumunjskom rudniku soli, a danas turističkoj atrakciji Salina Turda, u transilvanijskom gradu Turda (okrug Cluj – Napoca), kojeg je jedan od najcjenjenijih, svjetskih, poslovnih portala Bussines Insider svrstao među "10 mjesta ispod zemlje koje morate posjetiti za života".

Najveće turistička atrakcija Transilvanije

Ova podzemna kulturno-rekreativno-zdravstvena atrakcija otvorena je za javnost 2009. godine, nakon prenamjene i rekonstrukcije bivšeg rudnika soli (prvi se put spominje između 11. i 13. stoljeća, današnji izgled dobiva od 1853.-1870., a bio je u funkciji do 2004. godine kad je službeno zatvoren) koja je trajala svega četiri godine, a sufinancirali su je Općina Turda, okrug Cluj–Napoca te Europska unija s čak 68 posto sredstava ili četiri milijuna eura. Izvrsno stanje očuvanosti rudnika i strojeva, uz dokazane zdravstvene efekte udisanja zraka te kupanja u vodi s velikom koncentracijom soli, učinili su da Salina Turda vrlo brzo postane najveća turistička atrakcija Transilvanije, koja trenutno ostvaruje više od 600.000 posjetitelja godišnje.

Na poziv Labin Art Expressa XXI, ove je godine javno poduzeće Salina Turda SA postalo nova članica regionalne suradničke platforme "Rudnici kulture". Radi se o projektu međunarodne, interregionalne suradnje na području zaštite i revitalizacije vrijedne rudarske baštine u državama nastalim na području bivše Jugoslavije, pokrenutom 2013. uz potporu European Cultural Foundation, Ministarstva kulture i Ministarstva socijalne politike i mladih, nastavljenom 2014.-2017. uz potporu Zaklade "Kultura nova", Istarske županije te u dva navrata i Grada Labina. Prva faza dovršena je prošle godine registracijom međunarodne udruge "Rudnici kulture – regionalna suradnička platforma“ sa sjedištem u Labinu, od strane: L.A.E. XXI, Labin i Polygon, Zagreb (HR), Manifest, Prijedor (BiH), Tera Nostra, Mojkovac (Crna Gora), Remont, Beograd (Srbija), Loke Studio, Zagorje ob Savi i Delavski Dom Trbovlje (Slovenija), Kult-tranzen, Strumica (Makedonija) i Kosova në Lëvizje, Priština (Kosovo). Do sada je obavljeno istraživanje te prikupljena i digitalizirana velika količina građe o rudnicima u bivšoj državi, a dostupna na web portalu www.rudnicikulture.com, objavljena je monografija "Rudnici kulture" te vodič kroz rudarsku baštinu od Slovenije do Makedonije, realizirane su tri izložbene turneje u 14 bivših ili još uvijek aktivnih rudarskih mjesta od Slovenije do Kosova, s radovima suvremenih umjetnika iz svih uključenih zemalja, a osnovan je i međunarodni ekspertni tim koji trenutno radi na prijedlogu novog znanstveno-istraživačkog projekta vezanog za rudarenje na ovim prostorima. U cilju širenja platforme na čitavu jugoistočnu europsku regiju, tijekom 2017.godine pokrenute su prve projektne aktivnosti te je održana i izložbena turneja "Rudnici kulture" po Albaniji, izdano je i drugo, prošireno izdanje monografije "Rudnici kulture" na engleskom jeziku, dovršen je dokumentarni video o projektu, a u tijeku je izrada inicijalnog prijedloga Rute rudarske baštine u jugoistočnoj Europi kao europske kulturne rute.

Iskustva dobre prakse

Putem zagovaračkih aktivnosti te razmjene znanja, iskustava i dobre prakse, kao i predavanja, radionice, tribine te posebno web portala rudnicikulture.com, projekt je do sada obuhvatio nekoliko desetaka tisuća građana prvenstveno u bivšim rudarskim mjestima u svim zemljama bivše države, ali i šire. U ovoj godini fokus projektnih aktivnosti bio je na Rumunjskoj, gdje je uz izložbenu turneju pokrenuta inicijativa za uspostavu kulturne suradnje između Saline Turda i Općine Turda s jedne, te L.A.E. XXI i Grada Labina s druge strane.

- Multimedijalna instalacija kojom je Metal Guru u prostoru nekadašnjeg izvoznog stroja jame Iosif, koji je ovom prilikom po prvi puta otvoren za javnost, predstavio umjetničku viziju "Podzemnog grada XXI", sastoji se od nekoliko umjetničkih objekata, projekcija, glazbe i zvukova te drugih artefakata. U hodniku od soli iz kojeg se ulazi u instalaciju postavljen je deset-metarski plakat, svojevrsni time line povijesti istarskih ugljenokopa. Postavljeno je i nekoliko originalnih rudničkih natpisa pronađenih u IU "Raša" nakon zatvaranja te originalna crna, drvena ploča s brojevima koji su služili za evidenciju ulaska i izlaska rudara iz rudnika. Tu je i baršunasta zavjesa na kojoj je blještavom, srebrnom trakom iscrtan tlocrt VIII. horizonta labinskog rudnika u kojem se planira izgradnja Podzemnog grada. Središnjim dijelom prvog prostora dominira projekcija skulpture "Rudara – Ratnika" Marcella Mascherinija iz 1937. koja je na glavnom trgu u Raši stajala do 1947. kada je, nažalost, srušena kao "simbol" talijanskog fašizma. U drugoj je prostoriji veliki komad izvornog raškog ugljena okovanog željezom "levitirao" obješen lancima, dok se na zidu iza njega vrtjela projekcija gorućeg "Spomenika Heroju 21. stoljeća" - skulptura/objekt iz istoimenog performansa Metal Gurua, koja predstavlja dva ukrštena, rudarska, metalna čekića. Osim vizualne instalacija ima i zvučnu komponentu koju također potpisuje Metal Guru, ističu iz LAE-a.

Od industrijske do umjetničke revolucije

Uz izložbu, u glavnom gradu regije Transilvanije, Cluj-Napoca, u školi za primijenjenu umjetnost (Scoala Populară de Arte "Tudor Jarda") postavljena je izložba "Rudnici kulture-od industrijske do umjetničke revolucije". Na izložbi su zastupljeni radovi Autopsie, Želimira Žilnika, Metal Gurua, Daria Šolmana, Laibacha, Vladimira Kneževića, Mladena Miljanovića, Irene Lagator Pejović, Nikole Pijanmanova, Albana Muje, Helidona Gjergja, te Dana Perjovschog. Izložba u Cluju je otvorena do 28. studenog dok će izložba u Turdi biti otvorena ovisno o interesu publike.

Izložbena turneja po Rumunjskoj ostvarena je uz potporu Zaklade "Kultura nova", Istarske županije i Ministarstva kulture, a iz LAE-a ističu da se tijekom 2019./2020. projekt nastavlja uključivanjem novih lokaliteta i partnera u Poljskoj, Češkoj, Turskoj.... (B. BIOČIĆ)


lae rudnici kulture labin art express transilvanija dean zahtila