Prvi maj M - Prvi maj

Stvara se turistički brend Labinštine

Stvara se turistički brend Labinštine

24.4.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Stručna komisija Turističkog vijeća Grada Labina izabrala je pet suvenira, sedam proizvoda i osam usluga koji će biti uvršteni u turistički projekt "Labinska božica Sentona". Riječ je o stvaranju turističkog brenda Labinštine koji će je predstavljati kao destinaciju ugode, zdravlja, prirodnosti te ravnoteže tijela i duha. Projekt, koji je osmislila i koji vodi Sana Vitas iz zagrebačkog Studija Luna, nazvan je po antičkoj zaštitnici putnika štovanoj u ovom dijelu Istre.

Za pravo korištenja logotipa Sentone, inače djelo labinske akademske likovne umjetnice Ivone Verbanac, natjecalo se 30 kandidata. Pet suvenira koji će njime biti označeni su Sentonina haljina i lutkica s minijaturnom haljinom na stalku od drena, djelo Eni Surijan, zatim pletene bočice za izvorsku vodu iz Kućne radinosti Paole Zupičić, drvene posjetnice Feruča Šturmana iz Etno Arta te privjesci od spužve, kemijske olovke i magneti, rad Kreativnog studija Clavis Benčić.

Proizvodi koji će nositi Sentoninu oznaku su brovinjski hlebić smokvenjak i rakija od smokava iz OPG-a Damira Dobrića, Prirodna kozmetika Sentona (eterična ulja, kreme, sapuni itd.), u čije su se kreiranje udružili OPG Ornela Negrija i OPG Klaudija Faragune, linija zdravih pekarskih proizvoda Sentona tvrtke Jedinstvo, restoran i kavana Velo kafe u svoju ponudu su uvrstili tortu od smokve i sira Sentona, pršutana Bani proizvela je istoimeni namaz od pršuta i maslina, a sirana Zlata OPG-a Šahdanović domaći kravlji tvrdi i polutvrdi sir.

 Usluge koje su zaslužile ponijeti ime božice su izlet kajacima u Raškom zaljevu "Užitak Sentone", ideja Elera Dobrića, dnevni izlet magičnim putovima božice Sentone i noćni izlet brodom Magične noći božice ljubavi putničke agencije Invicta, obilazak bio-farme Drijade u Šumberu s putničkom agencijom Stella Tours, bio- wellness Diane Zubac u hotelu Valamar Mediteran Residence Rabac, masaža Vandine Jažić u Studiju za masažu hotela Valamar San Fior Rabac, detoksikacijska masaža Biserke Mendiković u Albona Hotel & Residence Rabac te wellness masaža "Ja božica" u Mimosi, hotelu Maslinice Hotels & Residence Rabac.

U priču o zaštitnici putnika na Labinštini uklapa se i sedam pješačkih staza, što novih, što već poznatih, ali u novom ruhu, koje je TZ označio i za njih tiskao brošure. Nekadašnja trim-staza Labin - Rabac postala je Sentonina staza, tu je kružna staza St. Andrea - Girandella - Kosi, pa Staza božanskih izvora, koja spaja izvore i šterne iz kojih se Labinština stoljećima napajala, slijedi Staza svetica, koja putnika vodi prema crkvama posvećenih sveticama, staza Sv. Flora uz koju se vezuje priča o skrivenom blagu te dvije staze na Skitači: Sv. Lucije, kojom se dolazi do glasovite školnice - udubljenja u kojemu uvijek ima vode, i Staza kadulje, koja vodi na vrh Orlić s koje se pruža pogled na Kvarner i Cres. (Robi SELAN)

 

sentona brendiranje tz labin rabac turisticka zajednica turizam brend božica radmila paliska kos sana vitas ivona verbanac eler dobric reklama