STOP TERMOELEKTRANI PLOMIN NA UGLJEN "Ne dozvolimo da nas opet obmanjuju"

STOP TERMOELEKTRANI PLOMIN NA UGLJEN "Ne dozvolimo da nas opet obmanjuju"

20.9.2019. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Pod nazivom "Istina o Plominu i ne dozvolimo, da nas opet obmanjuju" stranka Zelenog saveza-zelenih održala je u labinskoj gradskoj vijećnici konferenciju za novinare, kako kažu na zahtjev građana Labinštine.

- Ratificirali smo Pariški sporazum i moramo ga poštivati, Skupština Istarske županije donijela je odluku i rekla "ne" korištenju ugljena kao energenta, a to je prihvatila i Europska unija. Postavlja se osnovno pitanje, da li će odlučivati lobisti ugljena ili građani naše zemlje i to prvenstveno ljudi, koji žive na ovim prostorima, rekao je predsjednik stranke Josip Anton Rupnik. 

Plin najčišći

- Sve se to radi iza leđa građana i na pozornicu su opet stupili ugljeni lobisti po istom scenariju kao kod izgradnje TE Plomina 2, jer za njih je to bio vrlo unosan posao i normalno na štetu građana. Cjelokupnoj svjetskoj javnosti je poznato da se na prljavoj industriji daleko najbolje zarađuje jer je to vrlo blizu mafijaštva. Vlada si uzima za pravo da odlučuje u ime građana na štetu građana kako bi zadovoljila pohlepu lobista koji opet vide milijunske zarade u eurima, a to što bi trebao biti cilj energetske strategije Hrvatske to je njima samo pokriće za javnost, rekao je Rupnik.

Ustvrdio je kako je termoelektrana na ugljen pored nuklearnih centrala jedna on najvećih zagađivača prirode, okoliša te vrlo negativno djeluje na zdravlje ljudi, što dokazuje da je u mnogim zemljama poput SAD-a i Njemačke počela kampanja protiv termoelektrana na ugljen te da se one okreću obnovljivim izvorima energije.

- Plin je od svih fosilnih neobnovljivih izvora energije najčistiji energent i sada u svijetu najpoželjniji. Dugo smo čekali da plin krene iz našeg podmorja i sada kada u blizini Plomina prolazi plin oni ga ne žele za proizvodnju energije. Mi se zalažemo da treba izvršiti rekonstrukciju Plomina s ciljem da se kao energent koristi plin i to na osnovi kogeneracije. Od HEP-a tražimo da podastre podatke o gubicima na mrežama i to će biti još jedan dokaz da nam ne treba se zaduživati kako bi izgradili novi Plomin 1, već bi trebalo osigurati izvore energije na lokacijama gdje se ustanovi da je manjak obnovljivih izvora, zaključio je Rupnik, istaknuvši da se ne smije dozvoliti lobistima da nam uništavaju zemlju kako bi oni mogli ostvarivati enormne profite na štetu građana. Potpredsjednica stranke Gordana Ferenčić smatra da će punu ekološku cijenu na kraju platiti stanovnici te okoliš Istarske i Primorsko-goranske županije. 

Neisplativo

- Pitam kako bi prošla tužba na Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Smije li bilo tko, bilo u kojoj državi provesti bilo koji projekt unatoč plebiscitarnom protivljenju lokalnog stanovništva, i smije li bilo tko eklatantno kršiti osnovna ljudska prava. Zašto u studijama izvedivosti plin nije bio obrađivan kao ravnopravni energent. Tko jamči kvalitetu i cijenu uvoznog ugljena, gdje je strategija ulaganja u obnovljive izvore energije i gdje je strategija energetske učinkovitosti. Dakle, odlučno smo protiv korištenja ugljena kao energenta radi nesagledivih posljedica po okoliš, radi kršenja ljudskih prava istarskog stanovništva i konačno radi neisplativosti takve investicije, rekla je Ferenčić.


Branko Biočić


ekologija josip anton rupnik rupnik te plomin tep c termoelektrana zeleni politika