Stiže hladna fronta; moguće jače tučonosno nevrijeme, ali oborine će biti lokalnog karaktera!

Stiže hladna fronta; moguće jače tučonosno nevrijeme, ali oborine će biti lokalnog karaktera!

8.8.2013. // IstraMet // Objavljeno u kategoriji Društvo

Periodu ekstremno toplog vremena konačno stiže kraj. Sutra te naročito u noći na subotu zbog hladne fronte koja će se premjestiti preko našeg kraja slijedi postupan pad temperature zraka na primjerenije vrijednosti, ali napominjemo da nas ljetno vrijeme ne napušta! Sudar hladnijeg zraka koji ubrzano pristiže sa sjeverozapada i bazena vrlo vrućeg zraka koji se “udomaćio” na našem području vjerojatno će biti vrlo žestok uz ekstremne vremenske nepogode, ako ne u samoj Istri onda u bližoj okolici.

Prve nestabilnosti valja očekivati već sutra rano ujutro, najprije na otvorenom moru, a zatim i na ostatku područja. Pritom može biti jačih pljuskova, ali oni će uglavnom biti ograničeni na manje područje. Zapuhat će prolazno umjerena, na moru jaka tramontana i zapadnjak koji će tokom jutra znatno oslabiti. Danju očekujemo djelomice sunčano vrijeme uz malu do umjerenu mogućnost pljuska, ponajviše na Ćićariji. Puhat će slab, na moru povremeno umjeren sjeverozapadnjak.

Kasno navečer te naročito u noći na subotu stiže novi val nestabilnosti uz česte pljuskove i grmljavinu, a ponegdje je moguće i jače nevrijeme, na što posebno upozoravamo! Zapuhat će umjerena, prolazno i jaka bura. Oborine će imati izrazito lokalni karakter, tako da će veći dio Istre na konkretnu kišu nažalost trebati pričekati neku drugu frontu.

U subotu prijepodne vrijeme će se smiriti, a tokom dana će prevladavati pretežno sunčano vrijeme uz dnevne temperature zraka između 27 i 31°C. Puhat će umjerena, na lokalitetima poznatim po buri povremeno jaka bura. Umjerene naoblake bit će još na području Ćićarije.

Što se tiče okolice, najveća mogućnost za iznimno snažno nevrijeme uz obilne količine kiše u kratkom vremenskom roku (i do 100 mm u manje od 3 sata!) postojat će na području Gorskog Kotara i zapadne unutrašnjosti Hrvatske u drugom dijelu petka i u noći na subotu.

 

UPOZORENJE: U petak te naročito u noći na subotu zbog prolaska frontalnog poremećaja lokalno je moguće izraženije grmljavinsko nevrijeme uz obilniju kišu, tuču te prolazno pojačan vjetar! Ujutro na otvorenom moru prolazno jak sjeverozapadnjak, danju će oslabiti. Kasno navečer i u noći na subotu zapuhat će umjerena i jaka bura.

ljeto vrijeme meteorologija tuča nevrijeme