Stigli rezultati ponovljeni izbora u Raši: Restart koaliciji najviše glasova

Stigli rezultati ponovljeni izbora u Raši: Restart koaliciji najviše glasova

12.7.2020. // T - portal // Objavljeno u kategoriji Politika

Od 488 birača, koliko ih je imalo pravo glasovati na biračkom mjestu broj 6 u Raši, svoje je pravo iskoristilo njih 66 ili 13, 5 posto, a nevažećih listića nije bilo.

Restart koalicija osvojila je najviše glasova - 30 ili 45,45 posto, drugi je HDZ s 27 glasova ili 40, 9 posto, treći platforma Možemo! - tri glasa ili 4, 54 posto, a četvrti HNS - s osvojenih dva glasa itd.

Biračko mjesto broj 6 u OŠ „Ivan Batelić“ u Raši, jedino je od gotovo 7 tisuća biračkih mjesta, na kojima su 5. srpnja hrvatski građani u zemlji i inozemstvu birali novi Sabor, a na kojemu su izbori ponovljeni, jer je u glasačkoj kutiji nađen višak listića.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) u ponedjeljak će održati sjednicu, nakon koje će objaviti rezultate za cijelu Rašu i za 8. izbornu jedinicu, kao što je to već učinilo za ostale izborne jedinice.

 Iako, dakle, rezultati iz Raše ne utječu na opći ishod parlamentarnih izbora, na kojima je pobijedio HDZ, važni su zbog rokova.

 Naime, o eventualnim prigovorima ili žalbama na njih, ovisi kada će DIP utvrditi konačne izborne rezultate i kada će početi teći 20-dnevni rok za sazivanje konstituirajuće sjednice Hrvatskog sabora.

 Ne bude li prigovora, to bi se najranije moglo dogoditi sredinom tjedna; ukoliko ih bude i sve 'ode' do Ustavnog suda, mogući datum za konačne rezultate je 21. odnosno 22. srpnja.

 Tada bi počeo teći rok od 20 dana u kojemu predsjednik Republike saziva konstituirajuću sjednicu Sabora, što teoretski znači da bi se ona mogla održati krajem srpnja ili početkom kolovoza.


Raša ponovljeni izbori izbori izbori2020