Stari Labin bez kanalizacije

Stari Labin bez kanalizacije

15.11.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Društvo

Manje je poznato da drevni Labin nema izgrađen suvremen kanalizacijski sustav, već koristi najvećim dijelom staru kanalizaciju, ako se je tako može nazvati, koja nije spojena na gradsku kanalizacijsku mrežu, već se fekalije putem drenaže izravno ispuštaju u zemlju. Najbolje to osjećaju njegovi stanovnici za ljetnih dana, osobito za južnog vremena, kada se u starom gradu osjeća neugodan miris fekalija.

Starogradska mreža također nema ni sustav za odvodnju oborinskih voda, pa i za manjih kiša, kakva je padala i u četvrtak, voda iz gurla završava na ulicama, koje se tada znaju pretvarati u potočiće. Ta se voda najvećim dijelom slijeva kod Velikih vrata, Porta San Fior, na samom ulazu u starogradsku jezgru, što znatno otežava prolaz kroz starogradske ulice, što se vidi i na ovoj fotografiji.

Nepostojanje cjelovitog sustava kanalizacije i oborina vrlo je "originalno" iskorišteno na kraju Ulice svete Katarine, u sklopu uređenja tog kompleksa, gdje se oborinske vode, tek kojih desetak metara od novog zida, odvode u nekadašnje vrtove (na slici) u predjelu zvanom Podvinje!

Izgradnja kanalizacijske i oborinske mreže, što je i preduvjet uređenja gotovo svih ulica i trgova u starom dijelu Labina, vrlo je skup zahvat, pogotovo što bi se u njega, u skladu s praksom u drugim istarskim gradovima, u te kanale trebala ugraditi i infrastruktura za plin, struju, telefon i druge sadržaje.

Trenutačno se o tome u gradskoj upravi javno ne govori, a još manje priprema projektna dokumentacija, ali planovi i razmišljanja o temeljitom, funkcionalnom i kvalitetnom uređenju starogradske jezgre i interpolacije stambenih objekata na mjestu ruševina, prije ili kasnije na dnevni će red staviti i tu problematiku. (MM)

kanalizacija stari grad odvodnja oborinske vode Podvinje