Stari grad Labin očekuje početak velikih investicija u 2024. godini

Stari grad Labin očekuje početak velikih investicija u 2024. godini

27.4.2023. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Na inicijativu Mjesnog odbora Labin Gornji, u ponedjeljak je u Velikoj vijećnici Grada Labina održan sastanak  na kojem je prisustvovalo dvadesetak građana, kao i članovi MO Labin Gornji, direktor TD 1.Maj Labin Donald Blašković, direktor TD Labin 2000  Dalibor Zupičić, a u ime Grada Labina gradonačelnik Valter Glavičić sa suradnicima: Natašom Višković, v.d. pročelnicom Upravnog odjela za komunalne poslove i Dinom Šumbercom, predstavnikom Upravnog odjela za gradnju, urbanizam i zaštitu okoliša.

Upravo su oni, uvodno upoznali građane sa planovima ulaganja u ovoj kalendarskoj godini, odnosno proračunskoj godini, kao i glavnim kapitalnim projektima. Nakon toga razvila se zanimljiva rasprava o kojoj je sudjelovalo više građana koji su iznosili probleme življenja u starogradskoj jezgri. Najčešća tema i pitanja bila su vezana za probleme sa parkiranjem i nedostatkom parking mjesta.

Na pitanja građana odgovarao je gradonačelnik Valter Glavičić koji je objasnio aktualno stanje sa parkingom na glavom starogradskom trgu gdje se putem kamera vrši nadzor. Nakon uvođenja kamera, situacija sa nepropisno parkiranim vozilima je stavljena pod kontrolu. Taj model će se ovo ljeto proširiti i na ulicu Svete Katarine u koju će se ugraditi dodatna kamera. Na Šetalištu San Marco, nadzor se vrši putem kamere koju kontrolira TD Labin 2000. Nedozvoljeni ulazak nestanara starogradske jezgre naplaćuje se parkirnom dnevnom kartom u iznosu od 66,40 eura (500,00 kn), a TD Labin 2000 spremno je pokazati izlist registarskih oznaka kažnjenih prošle godine.

Ovih je dana gotova izgradnja novih 12 parkirnih mjesta na parkiralištu „Rialto“ a električni mini shutlle koji nabavlja Grad Labin trebao bi početi sa radom sredinom lipnja. Vozio bi u dvije smjene i besplatno prevozio na relaciji Trg – besplatni parking kod Gradskog groblja. Time se dodatno želi potaknuti građane na korištenje parkinga kod groblja, budući da bi besplatnom vožnjom  shutlleom za minut dva stigli do Trga.

Razgovaralo se i o izrađenom idejnom rješenju parkirne garaže, ispod igrališta „Đil“ koja bi ponudila novih 95 mjesta. U tijeku je ishođenje posebnih uvjeta gradnje, kako bi se već ove godine moglo prići  izradi glavnog projekta te ishoditi građevinsku dozvolu. Nakon toga, planira se i gradnja, a način financiranja  biti će prezentiran javnosti nakon izrade glavnog projekta.

Građanima je obrazložen i projekt Pineta, za koji je Grad iz sredstava Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša, povukao gotovo 400 tisuća eura, a tematska sjednica Vijeća MO, odnosno tribina sa građanima na tu temu biti će sazvana čim se završi revizija projekta popularne „Pinete“ koja je u tijeku.

Za kraj, gradonačelnik je upoznao prisutne sa skorim dovršetkom projekta obnove starogradske jezgre. Projekat vodoopskrbe i odvodnje su u potpunosti gotovi, a projekt  niskonaponske mreže i kabliranje električnih instalacija po starogradskoj jezgri dovršit će se idućih tjedana. Konzervatorska podloga, kao najsloženiji dio, također je dovršena, na što je dobivena suglasnost Konzervatorskog odjela iz Pule.

Plan je da se do kraja godine ishoduje građevinska dozvola te raspiše postupak javne nabave za izvođenje radova. Sve u svemu, Stari grad u idućoj godini očekuje početak velikih investicija koje će ovaj dragulj venecijanske arhitekture osvježiti rješenjima koja će olakšati život upravo stanarima Starog grada.


Foto: Izvod iz Glavnog projekta izgradnje i rekonstrukcije odvodnje i vodoopskrbe povijesne jezgre Labina  (Fluming  d.o.o. Rijeka)

odvodnja stari grad labin valter glavičić vodoopskrba komunalni poslovi mo labin gornji