STANOVNICI TRGETA OGORČENI: Nitko ništa godinama nije poduzimao, a svi su sve znali

STANOVNICI TRGETA OGORČENI: Nitko ništa godinama nije poduzimao, a svi su sve znali

24.6.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Ukazivali smo na problem sidrenja brodova u Raškom zaljevu. Nagovještavali smo probleme i sve se zapisivalo u zapisnike koji su završili u smeću. Što se tiče nas iznajmljivača, tko će nam nadoknaditi štetu? Nitko se neće doći tu kupati, ja prvi ne bih došao. To se moglo spriječiti, sve institucije su bile obaviještene o radu Luke Bršica, pogotovo stočnog terminala u kojem se peru i kamioni, a sve odlazi u more. Nitko ništa godinama nije poduzimao, a svi su sve znali, kaže Roberto Jelčić, iznajmljivač iz Trgeta

Trget dan poslije. Glavna je tema ekološki incident i onečišćenje u zaljevu uslijed istjecanja goriva s libanonskog broda za prijevoz stoke Fidelity usidrenog u luci Bršica. Mještani s rive promatraju čišćenje i sanaciju Raškog zaljeva koji je do polovice bio pokriven naftnom mrljom, a bura ju je širila prema otvorenom moru. Kupanja do daljnjeg nema, barke treba očistiti, a što će biti s turizmom, ribolovom, školjkama?

Đani Zupičić iz obližnjeg Brguda jedan je od četvorice koncesionara na pomorskom dobru za marikulturu za uzgoj školjaka.

- Štetu još ne možemo utvrditi dok se sve ne staloži i razgradi. Prerano je. Možda će biti katastrofa, a možda ništa. Mrlje su na površini, a školjke su ispod površine, na dubini. Možemo ih samo izvaditi i nosom utvrditi da li smrde na naftu. Potrebna je kompletna analiza. Pitanje je jesu li ti pedoći apsorbirali teške metale, u kojoj količini, ili uopće nisu. Još ne znamo ništa. Tražimo službene zapisnike jer se šteta vizualno ne vidi, a ako je bude, sigurno ćemo tražiti nadoknadu od krivca, kaže Zupičić.

Njegov kolega, također školjkar, Dragan Pejić, nije previše zabrinut:

- Teško je govoriti o posljedicama, ne treba stvarati alarmantnu situaciju. Cijeli dan sam dolje, na površini mora je tanki sloj nafte, a školjke su uronjene ispod površine, od metar do pet metara dubine. Količina nafte koja je izašla u more nije došla ispod površine i na dubinu do školjaka. Nema nikakve opasnosti, ona bi bila kada bi nafta stalno bila prisutna, ili kada bi sada izvadili školjke kroz tu naftnu mrlju, smatra Pejić.

Dževad Dedić iz Raše već 30 godina ribari u raškom zaljevu, a 25 ima obrt Maridagnja za uzgajalište školjaka, u kojem mu pomaže i sin Patrik.

- Šteta je već napravljena, tko će sada jesti školjke iz Raškog zaljeva iako su one na dubini? Sezona je počela, bit će problema sa plasmanom dagnji jer postoji psihološki problem kod ljudi. Nadam se da će se to sve brzo očistiti i vratiti u normalu. Srećom, moje uzgajalište je 2,5 milje izvan Trgeta pa se nadam da nafta nije do tamo stigla i napravila veću štetu. Ovako nešto se nikad nije dogodilo, ali se moralo dogoditi jednog dana s obzirom na to što se sve događa u Raškom zaljevu i Bršici. Ovo je područje potpuno nezaštićeno i izvan kontrole, jako puno cisterni dolazi svaki dan, kaže Dedić. (Napisao i snimio Branko BIOČIĆ)


trget ekološki incident raški zaljev sanacija ekologija incident nafta sanacija