STANJE S VODOM NA LABINŠTINI- Pala potrošnja za 16 posto, a razina na izvorištima porasla za 10 centimetara

STANJE S VODOM NA LABINŠTINI- Pala potrošnja za 16 posto, a razina na izvorištima porasla za 10 centimetara

21.7.2022. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Nakon uvođenja mjera pala je potrošnja vode u Labinskom Vodovodu za 1.900 m3 (16%), a u odnosu na petak 15. srpnja potrošnja je pala za 3298 m3 odnosno 30 posto što je rezultiralo podizanjem nivoa u izvorištima,  posebno izvoru Sv. Anton za 10 centimetara, doznajemo od direktora Vodovoda Labin Alena Golje koji ističe da im je prošla godina bila iznimno teška.

- S jedne strane imali smo situaciju vezano za pandemiju COVID 19, a s druge strane imali smo zadatak stabilizirati poslovanje poduzeća i smanjiti gubitak iz 2020. godine koji je iznosio 3.768.936 kuna. U 2021. godini ukupno smo ostvarili prihod u iznosu od 25.427.893 kn te dobit u iznosu od 51.061 kuna. Bez obzira na sve, investiralo se je na područjima koja nisu obuhvaćena vodoopskrbom. 

Investicija visoke zone sufinancirana sredstvima EU – Nacionalnog fona za otpornost i oporavak u iznosu od 3,2 milijuna kuna završena je u 2022. godini. Investiralo se na području naselja Vinež i to u izgradnju vodovodnog ogranka i odvodnje. Prošla godina bit će zapamćena i po početku izgradnje vodoopskrbnog sustava Ravni koja je zgotovljena krajem lipnja ove godine gdje je ukupno priključeno stotinjak novih korisnika.

Investicija u sustav vodoopskrbe naselja Slavići zaokružena je poslovna 2021. godina, a ove godine započela je investicija na vodovodnom ogranku starogradske jezgre Kršan. U rujnu započinje izgradnje vodoopskrbne mreže u Sv. Marini, kaže Golja. Na posljednjoj sjednici gradskog vijeća on je predstavio i poslovanje Vodovoda, a tom prilikom Mladen Bastijanić iz Demokrata pitao je za gubitke vode u sustavu.


-Uvođenjem dodatnih mjernih mjesta telemetrije efikasnije se kontrolira potrošnja po pojedinim naseljima. Novom organizacijom telemetrijski podaci se prate 24 sata na dan. Povećani gubici su rezultat ispiranja cijevi te manju potrošnju vode od prijašnjih godina, odgovorio je Golja, a na upit Tanje Pejić iz Demokrata zašto Stari grad nije u aglomeraciji rekao:

-Projekt starogradske jezgre je u fazi izrade projektne dokumentacije. Zbog predviđanja utjecaja konzervatora na uvjete gradnje odlučilo se je da stari grad ne bude obuhvaćen projektom Aglomeracije kako ne bi usporavali cijeli tijek projektiranja i radova. Stari grad bit će dio budućeg sustava Aglomeracije, samo projektiranje i izgradnja idu zasebno, rekao je Golja koji se također osvrnuo i na redukciju vode za poljoprivredu.

U sadašnjoj fazi mjera redukcije nije predviđeno da se obuhvate poljoprivredni nasadi već isključivo ono bez čega se može, pranje auta, javnih površina te zalijevanje javnih i privatnih zelenih površina. Vjerujem da Labinština neće trebati ići u realizaciju daljnjih mjera, smatra direktor Labinskog Vodovoda koji je o naselju Krapan i tamošnjim neugodnim mirisima dodao da je osobno u kontaktu s pojedinim mještanima Krapna i pokušava na neki način rješavati problematiku. 


Smatra da će se projektom Aglomeracije zauvijek riješiti problemi Krapna i Raše. Odgovarajući na pitanja vijećnika Larija Zahtile i Rasima Halilovića Golja je najavio da će građani Vineža do kraja godine imati mogućnost spajanja na novi sustav kanalizacije jer je rok za priključenje godinu dana. Golja je istaknuo i da ima puknuća cijevi, posebno kada je sustav preopterećen, ali službe promptno reagiraju i rješavaju kvarove.


Branko Biočić


vodovod labin redukcija vode