Spriječiti maloljetnike u opijanju

Spriječiti maloljetnike u opijanju

11.1.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

LABIN -Sprječavanje alkoholiziranja mladih i skrb za starije neki su od prioriteta Gradskog plana zdravlja, koji će Labin Zdravi grad izraditi u ovoj godini, doznajemo od koordinatorice tog projekta Eni Modrušan. Prvi korak bio je dokument pod nazivom »Gradska slika zdravlja«, izrađen lani.

- Gradski plan odredit će akcije koje ćemo provoditi za suzbijanje problema utvrđenih u Slici zdravlja. Utvrđeno je da je dob u kojoj mladi počinju piti alkohol sve niža, a s time je povezano i što se teško provode mjere zabrane točenja pića mladima u lokalima. Potvrdilo je to i Vijeće za komunalnu prevenciju, kaže Modrušan. Ističe i da će se oformiti tim za pomoć starijim osobama, koji će putem Gradskog vijeća mladih pokušati potaknuti mlade na dobrovoljni rad sa starijima.


- Dosad smo mi u Gradu putem civilnih ročnika pomagali starijima, uglavnom teže pokretnima, u nabavi namirnica ili prijevozu, no s 1. siječnjem promijenio se zakon pa ročnika više neće biti, tako da moramo pronaći zamjenu, rekla je Modrušan. Zdravi grad će nastaviti s okupljanjem mladih u raznim radionicama, kao što su dramska, likovna, ritmička ili ona za osobe s posebnim potrebama. U sustavu Zdravog grada su i klubovi umirovljenika, gradska vijeća mladih na razini osnovnih škola i samoga Grada, mažoretkinje te neke radionice u sklopu Srednje škole Mate Blažine. Među projektima je i interkulturalna suradnja labinske srednje škole te gradova u Norveškoj i Italiji. Četrdesetak voditelja dosad je ostvarilo oko 30 samostalnih programa i velik broj ostalih projekata u suradnji s drugim udrugama. Godišnje je u radionice uključeno oko 500 djece.

 

Ugostitelji: Maloljetnici šalju starije po alkohol

Valter Karlović, voditelj Ceha ugostitelja u sklopu Udruženja obrtnika iz Labina, ističe da je problem opijanja maloljetnika u legitimiranju, jer gost nije dužan ugostitelju pokazati osobnu iskaznicu.


- Kao prvo, nije uvijek lako u punom kafiću kontrolirati tko što pije, a ako mi i ne damo maloljetniku piće, on pošalje punoljetnog prijatelja da naruči. Kad konobarica procjeni da bi netko mogao biti maloljetan, zatraži osobnu, ali nekad je to jako teško utvrditi, ističe Karlović. Njegov kolega Enio Fonović morao je svojedobno otići na Prekršajni sud zbog točenja alkohola maloljetnicima i prekoračenja radnog vremena, a taj se proces još vodi.


- Bilo je možda 15 minuta prije pola noći. Ušlo je nekoliko mladića i naručilo neki alkohol, čini mi se »amaro«, a konobarica ih nije pitala osobne iskaznice, jer su joj izgledali dovoljno stari. Dogodilo se da su baš za stolom do njih sjedili policajci u civilu, koji su ih legitimirali. Nedostajalo im je tri mjeseca do 18. rođendana i svi smo prijavljeni, rekao je Fonović.


- Sto puta pitamo osobnu, a taj put nismo, pa se dogodilo to što se dogodilo. A prije toga smo izgubili goste jer smo zatražili osobnu, imali su 20 godina, uvrijedili se i više ne dolaze, kaže Fonović. Po njegovom mišljenju, veći je problem što maloljetnici kupuju alkohol u prodavaonicama.

Labin zdravi grad projekt maloljetničko opijanje ugostitelji pomoć starijima planovi Eni Modrušan