Sprema se još jedna reforma: Nakon otkaza, mirovina

Sprema se još jedna reforma: Nakon otkaza, mirovina

16.5.2010. // Liderpress // Objavljeno u kategoriji Društvo

Nakon smanjenja povlaštenih mirovina za 10 posto, situacija bi se uskoro mogla pogoršati i za nove umirovljenike, kojih će samo u ovoj godini biti 56 tisuća.

Prema najavljenoj Vladinoj reformi, koju podupire Svjetska banka, oni koji dobiju otkaz, a imaju uvjete za prijevremenu mirovinu, automatski će biti umirovljeni. Uz to, za svaku godinu prijevremenog umirovljenja, mirovina će im se smanjiti za 4 posto. U Hrvatskoj stranci umirovljenika ogorčeni su ovakvim prijedlogom zakona. Kažu da je nepravedan te da svi u mirovinu ne odlaze prema istim pravilima. Ističu da se reforme pripremaju izrazito površno pa je ovo već 11. izmjena Zakona u isto toliko godina.

To samo govori o neodgovornosti, brzopletosti, podilaženju ne znam kojim lobijima i ne znam kojim interesima, ali čini mi se prvenstveno financijskim lobjima i financijskim interesima, a ne interesa ljudi koji žive i rade u ovoj zemlji, izjavila je Jagoda Milidrag Šmid iz Hrvatske stranke umirovljenika.Stručnjaci kažu da je naš mirovinski sustav u ovom obliku neodrživ. Čak 84% novih umirovljenika ima mirovine manje od 3 000 kuna. Ako ova izmjena bude prihvaćena, mirovine će im se dodatno smanjiti, a u HSU-u se pitaju hoćemo li tada ovakve slike (kopanja po kantama za smeće) gledati mnogo češće nego danas.

 

Foto: Liderpress/HRT

 

 

reforma zakoni penzioneri umirovljenici kriza hrvatska siromaštvo društvo