Sporost birokracije odlazi u povijest - potpuna digitalizacija gradske uprave Grada Labina

Sporost birokracije odlazi u povijest - potpuna digitalizacija gradske uprave Grada Labina

7.6.2022. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Web stranica Grada Labina nudi još jedan, po prvi puta, vjerojatno i najveći iskorak u digitalizaciji gradske uprave.

Naime, u funkciji je aplikacija Otvoreni grad kojom je svakom našem sugrađaninu sada na dohvat ruke moguće brzo i jednostavno korištenje gradskih servisa, izvršavanje obaveza ili praćenje statusa predmeta.

Aplikacija nudi cijeli spektar različitih mogućnosti koje donosimo u nastavku, a mnoge od njih značajno će utjecati na brzinu rješavanja predmeta, jednostavniji dolazak do potrebnih potvrda kao i olakšati građanima neke već dosad dobro znane ustaljene birokratske prepreke. Grad Labin na ovaj način napravio je još jedan korak, dosad najveći ka potpunoj digitalizaciji po uzoru na mnoge gradove zapadne Europe. Za korištenje većine mogućnosti poput praćenja statusa predmeta ili plaćanja obveza potrebna je prijava putem sustava e-građani odnosno NIAS-a.

Pratite status svog predmeta

Sustav informiranja građana – modul koji omogućava građanima praćenje njihovih predmeta i dokumenata u gotovo stvarnom vremenu. Predmet se mora putem digitalnog procesa uvesti u obradu i dobiti svoje identifikacijske podatke. Građani, na jednom mjestu jednostavnom prijavom putem NIAS-a ili podataka koje su dobili od grada mogu pratiti sve svoje predmete i dokumente prema gradu i/ili proračunskim korisnicima.

Potpuni uvid u vaše obveze

Financijske kartice građana – modul koji građanima omogućava uvid u obveze, nezatvorene uplate, storna, odobrenja, tj. cjelovitu financijsku sliku između Grada, proračunskih korisnika i građana. Osim uvida moguća su i plaćanja iz udobnosti vlastitog doma putem 2D barkoda i Internet bankarstva.

Ispunite potrebne obrasce online

Digitalni obrasci – modul omogućuje predaju digitalnih obrazaca prema Gradu. Nakon verifikacije zaprimljenog obrasca omogućeno je automatsko urudžbiranje istoga u sustava uredskog poslovanja. Modul omogućuje korak ka potpunoj digitalizaciji interakcije sa građanima.

Isplate iz gradskog Proračuna

Modul koji omogućuje građanima uvid u isplate Grada iz proračuna. Funkcija koja je i dosad bila dostupna te pružala građanima uvid u sve isplate iz proračuna čime se transparentnost diže na jedan viši nivo.

Cjelokupni proračun dostupan na razumljiv i jednostavan način

Transparentnost proračuna - informatičko rješenje za prezentaciju podataka koje građanima pruža transparentan uvid u upravljanje gradskim proračunom. Sustav omogućava brzo, točno i ažurno prezentiranje svih relevantnih informacija vezanih uz gradski proračun. Pruža jednostavan uvid u proračun Grada što je preduvjet za otvorenu komunikaciju.

Uputite svoje prijedloge za kreiranje Proračuna

Kreiranje proračuna –  modul koji građanima omogućuje da daju prijedloge tj. da izravno kroz svoje prijedloge sugeriraju kako bi željeli da se raspodijele sredstva unutar proračuna. Unutar ovog modula prikazuju se stavke proračuna sa mogućnošću parametarske promjene iznosa na stavkama i slanja prijedloga prema Gradu.

Pretražite točke interesa na jednostavnoj karti grada

WEB GIS – Web portal - WebGIS je distribuirani geoinformacijski sustav koji zbog korištenja web tehnologija funkcionira kao internetski portal. Takva tehnologija rada omogućava pristup WebGIS portalu s mnoštva uređaja, od osobnih računala do pametnih telefona, uz zadržavanje pune funkcionalnosti. U sprezi s lokacijskim servisima pametnih telefona i tableta (GPS), moguće je pratiti lokaciju korisnika i koristiti alate za pretraživanje kako bi se locirali objekti od interesa. WebGIS omogućava pretragu svih podataka koje je jedinica lokalne samouprave javno objavila.

Mnogi drugi javno dostupni podaci

Otvoreni podaci – modul koji omogućuje pristup podacima koji su javno dostupni i prikupljeni iz raznih javno dostupnih izvora. Kao primjer navode se samo neki: prikaz relevantnih statističkih, brojevnih i raznih drugih pokazatelja sistematiziranih na jednom centralnom mjestu (stanovništvo, broj rođenih i umrlih, migracije stanovništva, zaposlenost, građevinarstvo, turizam, školstvo, promet…).

Poveznica na Otvoreni grad dostupna OVDJE ili na samom vrhu web stranice Grada Labina.

grad labin labin digitalizacija aplikacija birokracija gradska uprava