Sočerga se krajem srpnja otvara za teretnjake

Sočerga se krajem srpnja otvara za teretnjake

2.7.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Slovenska vlada na svojoj je sjednici 26. lipnja donijela odluku kojom se granični prijelaz Sočerga ponovno otvara za međunarodni teretni promet, doduše tek djelomično - za kamione nosivosti do 7,5 tona. Naime, prijelazi Sečovlje, Podgorje i Vinica otvorit će se za kamione do 3,5 tona nosivosti. Očekuje se da će se ova odluka slovenske vlade objaviti u službenom listu Republike Slovenije 4. srpnja te stupiti na snagu petnaest dana kasnije, odnosno 27. srpnja.
- Radi se o neslužbenim informacijama slovenskog ministarstva unutarnjih poslova. Pismenog traga za sada nema pa čekamo objavu odluke u njihovom službenom listu da saznamo kada će ona stupiti na snagu, rekao je gradonačelnik Valter Flego.


Predstavnici istarskih gradova i općina u pograničnom području, kao i Društva za slovensko-hrvatsku pograničnu suradnju i druženje na području Ekoparka Kras prethodnih su mjeseci zajedno lobirali kod slovenske vlade zauzimajući se za ponovno otvaranje Sočerge za teretni promet. Slovenska strana, rekao je Flego, najavila je otvaranje tog graničnog prijelaza za 1. srpnja. Vlada je uspjela tu točku staviti na dnevni red krajem lipnja, ali se zbog tehničkih detalja sve pomaknulo za mjesec dana.


U Buzetu smatraju da je ponovno otvaranje graničnog prijelaza Sočerga za međunarodni teretni promet za kamione nosivosti do 7,5 tona dobra vijest, ali tek prvi korak prema otvaranju prijelaza za sav teretni promet.
- Nećemo se zadovoljiti time kao konačnim rješenjem. Sočergu treba otvoriti za sav teretni promet, kao što je to bilo do 1. ožujka, kada je stupanjem na snagu uredbe o određivanju graničnih prijelaza za međunarodni i međudržavni promet Republike Slovenije na vanjskoj granici EU-a Sočerga zatvorena za teretnjake, rekao je Flego.

G. ČALIĆ ŠVERKO

Požane teretnjaci promet Sočerga Valter Flego GP Požane granični prijelaz