Snijeg u Labinu: glavobolje zbog “odvažnih” vozača

Snijeg u Labinu: glavobolje zbog “odvažnih” vozača

21.12.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Labin se u subotu probudio s 20-ak centimetara snijega. Nanosi su ponegdje dosezali i oko pola metra. Izjutra je bila zatvorena cesta za stari grad na oko sat vremena, a čišćenje je otežavala bura, noseći nove pahulje. Rapčani su do deset sati bili bez kruha, a u Labinu su se rijetko gdje mogle kupiti novine. U gradu je oko 13 sati čista donekle bila samo glavna prometnica, dok su se ostale ceste, poput one kroz Kature ili oko tržnice potpuno bijelile, što je kumovalo negodovanju građana.

 

- Na Katurama smo ralicom prolazili tri-četiri puta, no sol koja se zaledila stvarala je probleme. Prioritetno smo rješavali prilaz hitnoj pomoći i većim trgovinama te kolodvoru i cestu za stari grad, gdje je bilo najteže. Dežuramo od 3.30 sati, a i sinoć smo ceste posipali solju. Angažirano je 20-ak komunalaca. Bageri su išli prema Gori Glušići i Bartićima, a kasnije prema Ripendi i Presiki. Prilaz rabačkoj rivi očistili smo nakon što je ralica ŽUC-a prošla glavnom prometnicom, raport je Alena Golje, direktora Komunalnog poduzeća 1. maj, u čijoj su nadležnosti lokalne nerazvrstane prometnice.

Izjutra je, kako doznajemo, "veselo" bilo i na dijelu ceste u poslovnoj zoni Vinež, zaobilaznici prema Rijeci i Pazinu, zbog rekonstrukcije prometnice kroz grad. Nekoliko je vozila, naime, skliznulo van kolnika pa je dolazilo do 20-minutnih zastoja. Mnogo vozača, među kojima i oni koji su se vraćali s blagdanskih veselica, ostavljalo je ondje svoje automobile, što je kasnije, kada je cesta očišćena, otežavalo promet.

U labinskoj policijskoj postaji kazali su nam da im glavobolje stvaraju "odvažni" vozači koji nemaju zimske gume, kamoli lance.

Jednako bijelo bilo je i u Raši, gdje pahulje i inače rjeđe navraćaju. Stariji mještani najmlađeg istarskog gradića rekli su nam da ovako obilno nije sniježilo već oko 20 godina.  I. RADIĆ

 

Radio Labin:

Snijeg koji je Labinštinu zabijelio u noći sa petka na subotu osim što je iznenadio građene prouzrokovao je i brojne probleme u prometu. Gotovo da u subotu nije bilo radnog mjesta na kojem zaposlenici nisu kasnili. Sela u okolici Labina doslovno su bila prometno odsječena tako da su mještani ostali čak bez osnovne namirnice, kruha. Iako oborine nisu neuobičajene za ovo doba godine, labinjani nisu spremni na snijeg i poledicu. Velika većina na automobilima i ima ljetne gume, a tek rijetki imaju lance. Stoga i ne čude brojni automobili parkirani uz prometnice. Labinsko komunalno poduzeće „1. Maj“ zaduženo za čišćenje cesta zajedno sa „Istarskim cestama“ osposobilo je za funkcioniranje glavne prometne pravce.

Direktor poduzeća, Alen Golja u izjavi za radio izdvojio je (Prilog Alen Golja). U protekla tri dana na poslovima čišćenja snijega radilo je 55 ljudi. Komunalno poduzeće koje raspolaže jednom ralicom za čišćenje manjih ulica i jednim bagerom, angažiralo je dodatna četiri bagera od privatnika te Vodovoda. Golja je poručio da se s čišćenjem i dalje nastavlja te da su na terenu svi raspoloživi djelatnici.

 

Fotografija: Crometeo, Nedjeljko Mandić, prof.

 

zima snijeg promet poledica led ralice raša prvi maj čišćenje alen golja zimska oprema