Smrčkijada u Umagu: Najljepšu gljivu ubrali su Labinjani

Smrčkijada u Umagu: Najljepšu gljivu ubrali su Labinjani

11.4.2011. // iPress // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Najvećeg smrčka na umaškoj Smrčkijadi, koju je u sklopu 6. međunarodnih dana gljiva organiziralo gljivarsko društvo Boletus pod pokroviteljstvom turističke zajednice i Grada Umaga, pronašao je Milan Matković gljivar iz Buja.

Najljepšu gljivu ubrali su članovi Martinčice, Društva gljivara Labinštine dok su najviše vrsta gljiva, čak sedam, ubrali članovi gljivarskog društva ZET iz Zagreba. Najljepši gljivarski štap, prema ocjeni žirija, na ovogodišnjoj Smrčkijadi imao je Dragutin Cico Vahtarić.

Šestu gljivarsku feštu u Umagu posvećenu smrčku, vrlo cijenjenoj gljivi posebno u francuskoj kuhinji, pohodilo je više od 600 gljivara.

Trodnevnom okupljanju gljivara, posebno u subotu kada je i bio otvoren lov na smrčke, prisustvovao je veliki broj gljivara iz Hrvatske, Slovenije, Italije, BIH, Srbije koji su u Umag, osim sa vlastitim prijevozom, došli i s osam autobusa.

Gljivari su prvog dana svojeg druženja na raspredu imali okrugli stol za kojim se raspravljalo o očuvanju staništa gljiva, uz održivi ekološki razvoj šuma i livada kao osnovni preduvjet budućnosti gljivarstva u Hrvatskoj i susjednim zemljama. Za edukaciju gljivara pobrinuli su se mentori tečaja mikroskopiranja gljiva Marino Zugna iz Italije, jedan od 4 najpoznatija i najpriznatija mikologa u Europi i Porečan Miroslav Praskalo.

U edukativnom dijelu programa, na temu gljiva otvorena je i izložba likovnih i literarnih radova osnovnoškolaca Bujštine.

''Lov'' na smrčke bio je glavni događaj drugog dana gljivarske fešte u Umagu. Osim interesa prisutnih gljivara i prolaznika za ''naj smrčke'', posjetitelji su bili koncentrirani i na kušanje gljivarskog kotlića, kojeg su članovi Boletusa Fulvio, Miro, Josip, Vinka, Vlado, Sandro pripravili u količini od 300 litara u dvije varijante - više i manje «šarf».

Za zabavni dio brinuli su se odlični glazbenici sastava Bukaleta uz čiju glazbu su gljivari i zaplesali.

Održavanju 6. međunarodnih dana gljiva u Umagu i odličnom raspoloženju svih gljivara, koji su dali svoj doprinos turističkoj predsezoni Umaga, pogodovalo je i sunčano i toplo vrijeme koje, međutim, nije išlo u prilog rastu gljiva obzirom da je u posljednje vrijeme sa prostora najzapadnijih dijelova Istre izostala kiša što je prouzročilo i slabiji rast gljiva. (DM)

 

smrčak gljive umag gljivarsko društvo martinčica martinčica gljivari