SMOTRA NARODNE SVIRKE, PJESME I PLESA LABINŠTINE: Veliko nevrijeme prekinulo održavanje smotre Labinski konti

SMOTRA NARODNE SVIRKE, PJESME I PLESA LABINŠTINE: Veliko nevrijeme prekinulo održavanje smotre Labinski konti

2.8.2019. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

U Dubrovi kraj Labina održana je 51. smotra istarske narodne svirke pjesme i plesa Labinšćine "Labinske konti", tradicionalno u organizaciji RKUD-a "Rudar" iz Raše, gdje se već desetljećima i održava ova tradicionalna i popularna manifestacija. Iako je početak ove najmasovnije folklorne manifestacije ovoga kraja započeo s prekrasnim vremenom u toku programa nad Labinom su se nadvili tamni oblaci i kiša uz grmljavinu što je nakon 45 minuta prekinulo "Labinske konte".

Šurle u ženskim rukama


Organizator je ove godine uložio velike napore da na ovoj smotri nastupi što veći broj izvođača, da program bude zanimljiv, masovan i da se i ovom manifestacijom obilježi veliki jubilej, 70-a godišnjica aktivnog djelovanja, društva koje je svih godina postojanja značajno doprinijelo očuvanju narodnih običaja, nošnje, svirke, kanta i plesa Labinštine i Istre. Organizatori su ove godine pozvali u goste KUD "Mata Balota“ iz Raklja.

Smotra je otvorena svečanim tradicionalnim mimohodom izvođača, dizanjem zastave smotre, Šumberskom mantinjodom te svirkom na veliku i malu sopelu, a zasopli su Luka Blažina i Rok Lukšić. Sam početak Konti obilježila je svojim stihovima "Kanat našeh užonci" poznata labinska pjesnikinja Rina Miletić, koju je na usnoj harmonici, organiću, pratio Klaudio Franković. Šurle, instrument koji vrlo rijetko u Istri svira u ženskim rukama, ovdje je zvučao odlični kada ih se primila Rafaela Blažina. Labinski tanac, lesi, starinski svečani ples ovoga kraja, izveli su članovi RKUD-a "Rudar" uz pratnju meha kojim je vješto svirao Đino Bučić Barelić.

Potom su se mogle čuti starinske svirke na mešnicama, dvojnicama i sopelici ili švikatelu Bepa Miletića Jureška. Po prvi put je izvedena jedna pjesma uz meh na vlaškom govoru iz okolice Šušnjevice u izvođenju Zorana Karlića. Slijedio je "Tanac na meh" u izvođenju Adrijane Miletić, zatim "Speljivanje nevestice" i "Balon na mehu" u izvedbi Marina Kranjca koji je rodom iz Labinštine, ali živi u Bertokima (Slovenija).

Sedam desetljeća KUD-a

Nakon toga dogodilo se ono što je razočaralo brojnu publiku, naše iseljenike i članove KUD-ova. Prolom oblaka, kiša, nije dozvolila povratak izvođača na pozornicu, ali su zato oni i zasvirali i zapjevali sklonjeni od kiše u korti Dubrova i u konobi.

- Prava šteta da ova vjerna publika i gosti nisu do kraja mogli pratiti program smotre, koji je trebao biti jedan od boljih programa organiziranih na Dubrovi, i žao nam je da nismo mogli snažnije podijeliti obilježavanje jubileja sa sviračima, pjevačima i plesačima, gostima i posjetiteljima onako kako smo planirali, rekao je tajnik RKUD-a "Rudar" Josip Pino Knapić.

Pokrovitelji ove smotre narodnih običaja bili su Ministarstvo kulture, Grad Labin, općine Raša, Sveta Nedelja i Kršan, turističke zajednice Grada Labina i Općine Raša. Organizator je na kraju pozvao sve na 54. smotru narodne glazbe i plesa Istre koja se ove godine održava na središnjem trgu u Raši, 10. kolovoza, uz bogati program folklora i zabave, a povodom obilježavanje raškog kulturno umjetničkog društva, 70 godina aktivnog postojanja.


Branko Biočić

labinske konti pino knapić folklor