Stampar M - Stampar

Smotra mladih svirača u Raši - Meh na srcu

Smotra mladih svirača u Raši - Meh na srcu

9.5.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

«Meh na srcu», godišnja smotra istarskih svirača meha, dvojnica, šurli, sopelica i mešnica koju je po petnaesti put organizirao RKUD «Rudar», nastavila je trend iz zadnjih godina i definitivno potvrdila da se na opće zadovoljstvo pretvorila u okupljanje mladih svirača starinskih instrumenata.

- Kada smo počeli prije petnaest godina o ovome smo mogli samo sanjati. Tada smo imali dva – tri mlada svirača, a sada ih je više od dvije trećine, kazao je nakon završene priredbe voditelj Josip Knapić.

Ukupno je nastupilo 40 izvođača iz KUD-a «Mate Balota» Rakalj, Folklornog društva «Pazin», KUD- «Uljanik» Pula, KUD «Ivan Fonović Zlatela» Kršan,RKUD-a «Rudar», Rovinja, Rijeke, Okreta, Oriha i Krnice te niz malih sopaca s Labinštine koji privatno uče svirati.

 Najčešće se svirao balun, tanac i mantinjada, ali čule se i melodije koje se rjeđe izvode, kao što je Trgetorski balun kojeg je svirao Karlo Višković, «Sedi mala da te malo limban» u izvođenju Rina Martinčića – Pahljina na dvojnicama i «Barba Grgo», kojega su na velikim i malim sopelama izvodili Fabio Radolović i Marko Bičić te majka i sin, Nives i Patrik Matić. Uzrastom mali, ali već iskusan sopac na mehu i sudionik smotre David Juričić prihvatio se zahtjevne melodije «Speljivanje nevestice.

S posebnom pozornošću popraćen je nastup gostiju večeri, gajdaša iz Garešnice. Riječ je obitelji Martinić koju čine Vjeko, Romana i sin Filip, sastavu koji se predstavio ne samo gajdama već i drugim instrumentima koji se sviraju u okolici Požege, kao što su dvojnice, sluškinja, jedinka, tambura, tamburica, gitara i violina. (R. SELAN )

 

meh na srcu rkud rudar raša pino knapić slavko zlatić susret svirača meh šurle sopelica narodna glazba tradicija folklor