Službeno Izvješće sa tematske sjednice Gradskog vijeća Grada Labina o projektu TE Plomin C

Službeno Izvješće sa tematske sjednice Gradskog vijeća Grada Labina o projektu TE Plomin C

20.11.2012. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Sinoć je u Velikoj vijećnici Grada Labina održana tematska sjednica Gradskog vijeća Grada Labina o problematici izgradnje TE Plomin C kojoj je prisustvovao predsjednik Uprave HEP-a Zlatko Koračević sa suradnicima. Gradski vijećnici tijekom dvosatne rasprave izrazili su vlastite stavove, ali i stavove građana Grada Labina koje zastupaju, te postavljali pitanja predstavnicima HEP-a. Uvodno se obratio Gradonačelnik Grada Labina Tulio Demetlika ukratko podsjetivši na tijek pregovora o izgradnji zamjenskog bloka TE Plomin i uključenosti predstavnika lokalne samouprave Labinštine u sam proces.       

 

Pitanja vijećnika Gradskog vijeća Grada Labina odnosila su se na zaštitu zdravlja i okoliša, na pitanje raspisivanja referenduma, na obeštećenje Labinštine, na sustav monitoringa, al i o važnosti daljnje kvalitetne komunikacije između Vlade RH, HEP-a i lokalne zajednice.   

 

Vijećnicima je na pitanja odgovarao Zlatko Koračević, te napomeno da je očito kako je u prošlosti nedostajalo komunikacije, te obećao da će se to promijeniti. Dodao je i kako su Studijom utjecaja na okoliš definirane granične vrijednosti kojih će se investitor morati pridržavati, kao i  da će upravo na tome HEP inzistirati prilikom izbora najpovoljnijeg strateškog partnera. Naglasio je da će se u novom postrojenju koristiti tehnologija kojom će se emisija sumporovog dioksida smanjiti za 55%. Također, naveo je i da će se proširit  mreža mjernih stanica koje će biti direktno spojene s nadležnim Ministarstvom i Agencijom na način da će građani u svakom trenutku moći pratit stanje. Predsjednik uprave dodao je i da je HEP spreman financirati alternativnu studiju u cilju dokazivanja zadovoljenja parametra. Što se tiče opreme napomeno je da će inzistirati da se kod izgradnje zamjenskog bloka ugrađuje oprema proizvedena u Hrvatskoj. 

 

Gradski vijećnici prihvatili su zaključke o problematici izgradnje TE Plomin 3:

  1. Podržava se Zaključak Skupštine Istarske županije o problematici izgradnje TE Plomin III oznake KLASA:310-02/12-01/2 od 29. listopada 2012. godine.
  2. Poziva se Vlada Republike Hrvatske da poštuje Prostorni plan Istarske županije („Službene novine Istarske županije“, 2/02, 1/05, 14/05 – pročišćeni tekst, 10/08, 17/10 i 116/11 – pročišćeni tekst).
  3. Poziva se Vlada Republike Hrvatske da, temeljem Arhuške konvencije koju je Sabor Republike Hrvatske ratificirao, raspiše referendum o TE Plomin III.
  4. Zadužuje se Gradonačelnik Grada Labina da redovito informira Gradsko vijeće Grada Labina o poduzetim aktivnostima u vezi ovog Zaključka, te za organizaciju tribina, okruglih stolova i sl. na navedenu temu.

 ZAKLJUČAK o problematici izgradnje TE PLomin III.pdf71.25 KB

 

tematska sjednica izuvješće plomin te plomin te plomin 3