Službeno izvješće Hrvatskih voda: Kokoti u granicama dozvoljenog

Službeno izvješće Hrvatskih voda: Kokoti u granicama dozvoljenog

14.1.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

LABIN - Prema izvještaju Hrvatskih voda o preklanjskoj kvaliteti izvorišta u dolini Raše, crpna stanica Kokoti, s koje se snabdijeva gotovo cijela Labinština, po mikrobiološkim pokazateljima spada u treću od ukupno pet kategorija. Valerija Musić iz sektora za zaštitu voda iz ovog poduzeća, međutim, pojašnjava da se ne radi o znatnijem onečišćenju te da taj podatak uopće nije zabrinjavajući.

- Riječ je o određenim bakterijama, ali onim organskog porijekla koje se pročišćuju kasnijom obradom. Pretpostavljam da je to odraz utjecaja otpadnih voda ili pak neriješenih kanalizacijskih sustava, odnosno vodopropusnih septičkih jama. Da nije ništa značajnije oko čega bi se trebalo uzbuđivati, sugerira i režim kisika koji je na vrelu Kokoti prve kategorije, kaže Musić.


Ističe pritom da su granične vrijednosti prema kojima utvrđuju kategorije izvorišta, konkretno za mikrobiološke pokazatelje, ali i nitrate, propisane znatno strože negoli u zemljama Europske unije. Na komunalnom je poduzeću, veli ona, da prati usklađenost izvorišta s pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.
Podsjetimo, Dino Škopac, direktor labinskog Vodovoda, nedavno je istaknuo da voda s ovog strateškog izvora, po filtriranju UV-zrakama te kloriranju, udovoljava normativima.


Ovakav službeni izvještaj, koji smo zatražili još početkom listopada, Hrvatske vode izrađuju na godišnjoj razini - dostavljen nam je onaj sastavljen lani u lipnju. U njemu se navodi i da izvor Kokoti po hranjivim tvarima spada u treću kategoriju, uz nešto povišenu vrijednost nitrata, koji u vodu inače dolaze preko kiselih kiša i umjetnih gnojiva.


Izvor Rakonek, iz kojeg se opskrbljuje Pula, mikrobiološki je druge kategorije, kao i po prisutnosti kisika, a treće po nitratima. Mutvica, pak, koju je labinski Vodovod koristio za nedavnog zamućenja ostalih izvora nakon poplava, mikrobiološki je prve kategorije, a treće po nitratima te kisiku.

I. R.

kokoti vodostaj Hrvatske vode Dino Škopad vodoopskrba Vodovod Valerija Musić