Slučaj Rockwool: Nove optužnice protiv stanovnika Pićanštine

Slučaj Rockwool: Nove optužnice protiv stanovnika Pićanštine

7.4.2011. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Tužba za smetanje posjeda:

Dana 12. ožujka 2010. godine Općinski sud u Labinu zaprimio je tužbu za smetanje posjeda protiv Patrika Juričića i Doris Floričić. Podnositelj tužbenog zahtjeva je odvjetnički ured Žurić i Partneri, opunomoćenik tvrtke Rockwool Adriatic d.o.o.. Suđenje pod predsjedanjem sutkinje Zvjezdane Štemberga Verbanac vezano za ovaj predmet zakazano je za ponedjeljak 11. travnja 2011. godine s početkom u 11:00 sati. Tužba navodi kako su dana 20. siječnja 2010. godine tuženici uznemiravali tužitelja tvrtku Rockwool Adriatic d.o.o. u posljednjem mirnom posjedu nekretnina upisanih kao k.č.br. 22626/4 u z.k.ul. 3236, k.o. Pićan, k.č.br. 22244/4 u z.k.ul. 2654, k.o. Pićan, k.č.br. 22224/6 u z.k.ul. 2654, k.o. Pićan, k.č.br. 22661/4 u z.k.ul. 3230, k.o. Pićan, na način da su zajedno s drugim osobama u vremenu od 17:30 do 21:00 sati fizički zapriječili i tako onemogućili kolni i pješački prolaz označenim nekretninama. U svrhu dokazivanja krivnje optuženika podnositelj tužbe namjerava, kako to navodi tužba, kao dokazni materijal podastrijeti preslike članaka objavljenih na internetskim portalima «Ipress» (21.01.2010.), «LC Labin» (22.01.2010.), te dnevnika «Vjesnik» (22.01.2010.) i «Glas Istre» (22.01.2010.), a kao rješenje predlaže utvrđivanje krivice optuženika, zabranu tuženicima takvo ili slično buduće ometanje tužiteljevog mirnog i nesmetanog posjeda navedenih nekretnina te nadoknadu troškova suđenja tužiteljima.

 

 

 

 

 

 

 

Optužni prijedlog:

Na osnovi utvrđenih činjenica policajaca labinske policijske postaje Nenada Škabića, Gorana Jelića i Zlatana Silića dana 1. veljače 2010. godine MUP, PU istarska, Policijska postaja Labin podnijela je optužni prijedlog Prekršajnom sudu u Pazinu, Stalna služba u Labinu protiv Patrika Juričića. U optužnom prijedlogu kojeg potpisuje Elvis Zahtila, načelnik labinske policijske postaje, Patrik Juričić tereti se za organizaciju neprijavljenog javnog prosvjeda dana 21. siječnja 2010. godine te narušavanje javnog reda i mira stvaranjem buke ručnom sirenom koja je uznemiravala uposlenike i zaštitare tvornice Rockwool Adriatic d.o.o.. Rasprava o ovom optužnom prijedlogu na Prekršajnom sudu u Labinu pod predsjedanjem sutkinje Oriane Mikuljan Trifoni zakazana je za 13. travnja 2011. godine s početkom u 09:10 sati. U svrhu dokazivanja krivnje optuženika podnositelj prekršajne prijave predložio je saslušanje svjedoka zaštitara tvrtke Rockwool Adriatic d.o.o. Šurković Ernisona i Alana Jakupovića te da se okrivljenik kazni sukladno zakonu.

Ovo nije prvi slučaj podnošenja optužnog prijedloga protiv ljudi koji već četvrtu godinu za redom upozoravaju na nemoguće uvjete života uz tvornicu kamene vune Rockwool Adriatic d.o.o.. Cjelokupna hrvatska javnost već je mogla svjedočiti o sličnom postupku koji je gotovo cijelu 2010. godinu bio predmet rasprava Prekršajnog suda u Labinu, Stalne službe u Pazinu, a završio je oslobađajućom presudom za petoricu optuženika i nepotrebnim trošenjem sredstava poreznih obveznika RH. Ovakve optužnice nisu nikakav novitet. U svijetu su poznate pod nazivom SLAPP suit (strategic lawsuit against public participation) i dio su strategije ušutkivanja, degradiranja i stvaranja osjećaja straha i nemoći pojedinaca te uskraćivanja demokratskog prava komentiranja načina rada korporacijama. Žalosno je što mjerodavne institucije uključujući i MUP nisu ispitale opravdanost kontinuiranih primjedbi građana vezane uz drastično pogoršanje životnih uvjeta, kršenje ustavnih prava građana Pićanštine već nastavljaju s provođenjem ustaljene prakse zaštite kapitala, a građane ostavljaju na milost i nemilost korporacije. Sramota je dokle smo došli. Naši sugrađani sprovode se na sud poput kriminalaca samo zato što se bore za svoje Ustavno pravo na čist zrak i okoliš. Pozivaju se predstavnici medija da poprate ova najnovija suđenja.

 

«Svatko ima pravo na zdrav život, pravo na zdravi okoliš. Osobita skrb vodi se o zaštiti zdravlja ljudi, prirode i ljudskog okoliša. Država osigurava uvjete za zdravi okoliš». (članak 69. Ustav RH)

Iz priloženog je očito kako po Ustavu Republike Hrvatske nismo svi jednaki!

 

Aktivisti udruga «Naša zemlja» i «Pineta»

 

Povezana vijest: 

Spontana okupljanja ispred tvornice Rockwool se nastavljaju : ili mi ili Rockwool - najavljene sudske tužbe protiv prosvjednika (21.1.2010.)

 

 

 

 

tužba smetanje posjeda općinski sud labin prekršajni sud rockwool