Slučaj Rockwool: Ministarstvo zaštite okoliša ne pogoduje zagađivačima i ne ignorira ustavno pravo na zdrav okoliš

Slučaj Rockwool: Ministarstvo zaštite okoliša ne pogoduje zagađivačima i ne ignorira ustavno pravo na zdrav okoliš

21.12.2010. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Ministrica Matulović Dropulić je izgubila svaki kredibilitet u javnosti kao ministrica zaštite okoliša jer je u brojnim slučajevima stala na stranu velikih zagađivača, a ne na stranu lokalne zajednice i zaštite okoliša. Često se zanemarivala provedba okolišnih propisa kako bi se izašlo u susret gospodarskim interesima pri čemu se zaboravlja da je očuvanje prirode i zdravog okoliša okoliš jedna od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske.

To se jasno vidjelo u slučaju INA-e i Sisačke rafinerije koja je potpuno nekažnjeno posljednjih godina prekoračivala dozvoljene emisije i time direktno utjecala na zdravlje građane Siska. Slučaj Salonita je pokazao ne samo kako su radnici Salonita izgubili zdravlje, već i kako je narušeno zdravlje građana Vranjica nakon dubiozne sanacije opasnog otpada.

Građani Pićana i okolice su iskusili što se događa kada se u postupku utjecaja na okoliš ne uzmu u obzir sve okolnosti lokacije na kojoj bi se zahvat trebao izvesti. Nakon što je Ministarstvo zaštite okoliša izdala dozvole za gradnju tvornice Rockwool građani su mogli samo gledati kako im se uništava okoliš i smanjuje kvaliteta života iako ih je ministrica uvjeravala da to nije točno. Povrh svega Rockwool se čak nije pridržavao ni tih unaprijed zagarantiranih ekoloških dozvola.

Išlo se tako i na ruku poduzećima poput Plive i Kvasca pa se godinama zataškavalo izvješća koja govore o sadržaju otpadnih voda što se iz tih tvornica ilegalno ispuštaju u potok Gorjak. Ne samo da opasne kemikalije utječu na zdravlje građana Brdovca, već zbog pojave superbakterija u vodi mogu imati utjecaj na zdravlje mnogo većeg broja ljudi.

Odgovor:

Licemjerno je ovo Ministarstvo i ministricu optuživati za rad rafinerije INA u Sisku jer je ovo Ministarstvo pokrenulo donošenje odluke Vlade RH kojom je tvrtki INA naređena rekonstrukcija rafinerije, što je rezultiralo činjenicom da je danas što se tiče utjecaja rafinerije – još i prije konačnog završetka modernizacije rafinerije – zrak u Sisku kvalitete I. kategorije osim u naselju Caprag gdje još uvijek postoji problem s H2S-om. Činjenica je također da u Povjerenstvu koje nadgleda programe rekonstrukcije i modernizacije tvrtke sudjeluje član sisačke eko-akcije.

Građani Pićana i građani Istre su pozvali tvrtku Rockwool da u njihovoj industrijskoj zoni izgrade tvornicu za proizvodnju kamene vune, a ugovor o kupoprodaji zemljišta i s tim u vezi druge obaveze potpisali su Općina Pićan, Istarska županija tj. Istarska razvojna agencija i Rockwool Adriatic d.o.o.. Danas je ta tvornica u probnom radu i ispunjava sve uvjete zaštite okoliša, što su pokazala mjerenja relevantnih institucija iz Hrvatske, a za mišljenje je Ministarstvo angažiralo i inozemnog stručnjaka.

Dakle, ne može biti govora o pogodovanju zagađivačima na uštrb lokalnog stanovništva. Ovo su dva primjera dokaz da upravo ovo Ministarstvo nije dopustilo odstupanja od standarda zaštite okoliša ni INA-i, a niti Rockwoolu koji nije mogao dobiti konačnu dozvolu za rad sve dok ne ispuni u potpunosti sve standarde.

Nažalost, u ovim kao i u drugim primjerima "hrabrost" Zelene akcije se iscrpljuje na Ministarstvu i to potpuno neopravdano jer inspekcije Ministarstva skoro svakodnevno vrše nadzor o čemu postoje izvještaji i na web stranici Ministarstva, a dva puta godišnje o njima raspravlja i Odbor za zaštitu okoliša Hrvatskog sabora.
 
Usput. Zelena akcija bi trebala znati da otpadne vode nisu u nadležnosti ovog Ministarstva.

 

MZOPU

 

ministarstvo zaštite okoliša ekologija rockwool marina matulović dropulić