Slučaj Rockwool: Istarska županija hitno traži međunarodna mjerenja!

Slučaj Rockwool: Istarska županija hitno traži međunarodna mjerenja!

6.2.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ekologija

POTPIĆAN - Župan Ivan Jakovčić izvijestio me da su već zatražene ponude za izradu nove studije utjecaja na okoliš te neovisna međunarodna mjerenja, s čime resorno ministarstvo, doduše, nije suglasno, rekao nam je jučer Anton Peruško, predsjednik Županijske skupštine, nakon što je u utorak navečer s inspektoricom okoliša Marijanom Božičević obišao sela u okolici tvornice kamene vune Rockwool. Pozvali su ga mještani koji se ne mire s, kako kažu, smradom i dimom, pa povremeno protestiraju noću ispred pogona.

Peruško veli da je čudan miris koji, istina, ne može definirati, osjetio samo na mostu pred tvornicom, a prošao je Jakomiće, Šviće, Tupljak i Svetu Katarinu. Upitan što može obećati mještanima i nisu li oni u vremenskom tjesnacu s obzirom na to da probna proizvodnja Rockwoolu traje do 20. veljače, ovaj SDP-ovac kaže:
- Ne možemo odlučivati na temelju toga što nekome smrdi pa nastojimo hitno, kroz neovisna međunarodna mjerenja, utvrditi pravo stanje stvari, uključujući i one važne parametre koji se ne prate. Za to nikad nije kasno, brzopletost može i naškoditi. Županijske vlasti napravit će sve da Rockwool mještanima ne smrdi, jer zdravlje nema cijene!
Peruško napominje da vjeruje građanima Potpićna i okolice budući da smrad na koji se žale »vjerojatno ovisi i o smjeru vjetra«. Uostalom, priznaje, i sam je više puta posumnjao u naše nadležne institucije.
Potpićanac Mladen Rovis pojašnjava da je pozvao Peruška čim je osjetio smrad po trulim jajima, sumporu.

- Želio sam da se na licu mjesta uvjeri jer je izjavljivao da dvoji kome vjerovati, narodu ili institucijama. Razgovor o Rockwoolu obećao nam je i župan Jakovčić, a dožupan Valerio Drandić, kojeg sam također zvao, savjetovao je da se strpimo još dva tjedna, do kada tvornici traje probna proizvodnja.
Udruga Naša zemlja priopćila je da je preksinoćnji prosvjed pred pogonom bio poruka županijskoj vlasti i županu Jakovčiću o odlučnosti mještana »u obrani svojih ognjišta«.

- Ovih će se dana pićanski vijećnici izjasniti prihvaćaju li uvjete predaje koji im nude Rockwool i Vlada, ili će konačno pokrenuti pravnu bitku za očuvanje ustavnih prava žitelja Pićanštine i susjednih općina, koje su možda i jače pogođene zagađenjem, navodi se u priopćenju.
Anđelka Toto-Ormuž, glasnogovornica Rockwoola, proziva Matildu Ilić, predsjednicu ove udruge, »kao očitog organizatora prosvjeda« za kršenje Zakona o javnom okupljanju. - Teško nam je shvatiti da se ovakve ilegalne aktivnosti Naše zemlje toleriraju tako dugo budući da se, bez našeg dopuštenja, održavaju na privatnom posjedu tvornice Rockwool. Ironično, protuzakonito žele blokirati tvornicu koja radi u skladu sa zakonima, što potvrđuje 13 inspekcijskih nadzora, zaključuje glasnogovornica.

I. RADIĆ

Rockwool probna proizvodnja Pićan Lug anton peruško matilda ilić anđelka toto ormuž međunarodna mjerenja mjerenje kakvoća zraka jakovčić tupljak