Slučaj prijetnje smrću u Rockwoolu: na obavjesnom razgovoru i kooperant

Slučaj prijetnje smrću u Rockwoolu: na obavjesnom razgovoru i kooperant

29.9.2009. // Regional Express // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Dio stanovnika Pićna i okolice ovih dana predmet su policijske istrage. Nakon prošlotjednog privođenja jednog od članova Udruge Naša zemlja, Mladena Rovisa iz Potpićna na policijsku postaju Labin, iskustva s policijom jučer je kako neslužbeno saznajemo imao i Valdi Vretenar iz sela Donji Kralji. Policija mu je došla na vrata tražeći od njega da naziva telefonske brojeve koje mu je policajac pokazao. Nakon poziva njemu nepoznatog broja, kontakt je uspostavio s poznanikom Valterom Belušićem, također mještaninom pićanštine. Belušić je inače autoprijevoznik i kako neslužbeno saznajemo kooperant tvrtke Rockwool Adriatic d.o.o, a policijski popis brojeva navodno je sadržavao osobe koje su prijetile zaposlenicima tvornice Rockwool.

 

Vretenar očito zbunjen svim tim događajima ne znajući što je zapravo policija htjela od njega rekao je da su on i njegova supruga ostali šokirani kad im je policija pokucala na vrata. "Posebno sam se zabrinuo kad sam saznao da su tražili i moju djecu", rekao je Vretenar, dodajući da ne razumije o čemu se radi i pita se kako je moglo doći do toga da policija traži baš njega i njegovu obitelj. Supruga je kako kaže također potresena jer nije navikla otvarati vrata policiji, a zabrinuta je i za djecu, rekao je Vretenar.S druge strane, predsjednica Udruge Naša zemlja Matilda Ilić labinskoj je policiji prijavila glasnogovornicu tvornice Rockwool Anđelku Toto Ormuž zbog prijetnji koje je doživjela nakon izjave Anđelke Toto Ormuž da je Ilić ekstremistica. Prijava je upućena Državnom odvjetništvu koje će odlučiti postoje li elementi za podizanje kaznene prijave.


O još jednom događanju vezanim uz tvornicu Rockwool, govori Mladenka Vidas iz Šumbera koja je svjedočila rasipu, kako kaže najvjerojatnije briketa s kamiona koji iste prevozi u tvornicu. Putujući iz Pazina prema Šumberu naletjela je na kamion koji je iza sebe ostavljao nekakve šesterokutne oblike. "Vozila sam iza kamiona i vidjela da ide prema tvornici Rockwool.

Na pružnom prijelazu nedaleko tvornice bila je veća količina tereta koji je onemogućavao protok prometa što je ubrzo stvorilo kolonu vozila, te su neki od vozača micali tvari s ceste kako bi mogli proći. Pozvala sam policiju, no oni su bili prilično neljubazni, a kada sam navečer pozvala višu inspektoricu zaštite okoliša Marijanu Božičević, ona mi se obratila s podsmjehom.

Policija nije izašla na teren, već su mi rekli da će poslati djelatnike Cesta da pokupe te tvari. Na moje zaprepaštenje nisu došli djelatnici Istarskih cesta, već djelatnik Rockwoola, voditelj odjela procesa, kvalitete i ekologije Neven Vlačić i vozač kamiona kojemu je ispao teret. Kada sam zamolila Vlačića da tvar nalik briketima ostavi na hrpi, bio je izuzetno grub prema meni. Smatrala sam da teret treba ostaviti do dolaska neke službene osobe kao dokaz, no, on ga je nastavio užurbano skupljati, a ja ne znam da li je isti i koliko je opasan po okoliš i zdravlje ljudi. Uvrijeđena i ponižena njegovim grubim nastupom otišla sam kući", rekla je Mladeka Vidas.

Iz Udruge Naša zemlja osuđuju takav postupak djelatnika tvornice jer smatraju, nije profesionalan, a kako kažu, zgranuti su i ponašanjem policije i više inspektorice Božičević. "Zbog svega toga kontaktirali smo HHO, a odlučili smo se obratiti i europskim sudovima jer naša država skupa s policijom očito je u sprezi s krupnim kapitalom. Biti će zanimljivo što će reći Europa na privođenje u policiju članova civilnih udruga, te ponašanjem policije i inspektorice u slučaju incidenta, ali i tvornice Rockwool" rekli su iz Udruge. Dodali su i to da su o dosadašnjim incidentima informirali Turističke urede, Ministarstva i političare. (REX/N.M.)

rockwool briketi matilda ilić anđelka toto ormuž mladenka vidas prijetnja prijetnja smrću obavjesni razgovor