Sljedećeg tjedna festival dokumentarnog filma - i ove godine Shpeena DOX na više lokacija !

Sljedećeg tjedna festival dokumentarnog filma - i ove godine Shpeena DOX na više lokacija !

10.7.2023. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

Dolazi nam još jedan Shpeena DOX, ovoga puta na više lokacija! Uz standardno otvaranje na špini, ostale dane mjesto održavanja je u Parku hrvatskih branitelja, a spremna je i pop-up Shpeena!

Osim toga, ove smo godine program obogatili i nekim inkluzivnim filmovima prilagođenim gluhim i nagluhim osobama koji su dio Film svima Medijateke, ali i jednom zanimljivom radionicom.

Sve počinje nultim danom festivala, 12. srpnja kada će se okruglim stolom s početkom u 20:00 u Parku hrvatskih branitelja raspravljati o napretku dokumentarnog  filma. Okrugli stol Dokumentarni film: Jučer, danas, sutra okupit će tako lokalne filmaše, a sudjelovat će direktor fotografije Goran Načinović, producentica Bianca Dagostin te pulski redatelj Danilo Lola Ilić, pod moderatorskom palicom Tonija Juričića. Upravo će Ilićev film  “To smo mi” biti prikazan nakon okruglog stola.

Prvi službeni dan festivala je u četvrtak 13.srpnja kada će nakon službenog otvorenja u 21:00 kao i inače na špini, biti prikazan film “Izvorni sjaj”. Film je to Biance Dagostin i Tonija Juričića koji prati djevojke koje obavljanjem fizički zahtjevnog rada uništavaju stereotipe o “muškom poslu”. Nakon toga, uslijedit će dugometražni film “Zalagaonica” Łukasza Kowalskog, a večer ćemo zatvoriti kraćim filmovima: “As Far As Our Feet Take Us” Renate Lučić (34’), “Sve kaj ti nikad ne budem rekla” Bele Bračko-Milešević (4’) i “Jednog petka popodne” Lucije Brkić (10’).

Drugi, službeni dan festivala (14. srpnja) otvara jedna zanimljiva suradnja. Film svima svugdje uz projekciju inkluzivnog filma prevedenog i prilagođenog za gluhe i nagluhe osobe na Shpeenu dolazi i s radionicama. S voditeljicom i pokretačicom inkluzivnih projekata, Majom Ogrizović učimo o medijskoj kulturi kroz prikazani film te o inkluzivnim kulturnim praksama, osvještavamo vlastite privilegije i načine gdje možemo djelovati inkluzivno. A kao šlag na kraju, naučit ćemo i osnove hrvatskog znakovnog jezika uz komunikacijsku posrednicu za hrvatski znakovni jezik, Ivonu Križić. Inkluziviranje može početi! Radionica počinje u petak 19:30, održavat će se u Narodnom muzeju Labin i besplatna je, no prijave su preporučuju radi jednostavnije organizacije. Svoje prijave uputite na anatavic@gmail.com ili telefonski na 098 9660 698.

U petak, 14.srpnja, večernji program počinje projekcijama u Parku hrvatskih branitelja. Program počinje u 21:00 nagrađivanim filmom “U šumi” redateljice Sare Grgurić (trajanja 17 minuta) nakon čega će je na programu devet-minutni “Gamer girl” Irene Jukić Pranjić, te dugometražni “Ljubav, smrt i njemačke marke” Cema Kaya (99’). Večer će zatvoriti filmovi “Nihilist” Renate Lučić (43’) i “Mačka je uvijek žensko” Martine Meštrović i Tanje Vujasinović o nedavno preminuloj kiparici Mariji Ujević Galetović.

U subotu, zadnjeg dana festivala, i dalje smo u parku ispod kina. Večer će u 21:00 početi projekcijom filma “Oni samo dolaze i odlaze” Borisa Poljaka (20’) te filmom Tome Zidića “Lutajući oceanom” (80’), kojeg ćete nakon filma imati i priliku upoznati, a neki ga se sjećaju s ovogodišnjih radionica dokumentarnog i ekperimentalnog filma. Kako i priliči jednom festivalu, večer, ali i ovogodišnju ediciju festivala zatvorit ćemo DJ setom labinskog DJ-a Nina Frankovića.

Novost ovogodišnjeg festivala je i pop-up Shpeena, odnosno iznenadne projekcije na nekim novim lokacijama. Set filmova koji ćemo prikazati sastoji se od filmova “Suze bakarskog baškota” Bruna Butorca (13’), “In Medias Res” Ane Klepo (23’), “Nokturno” Silvije Bumbak (13’), “Puta toliko” Nine Sorić (20’) te “(P)artizan” Jelene Androić (20’), realizirane u sklopu Filmaktivove Nove škole dokumentarnog filma.

 U četvrtak pop-up Shpeenu možete od 18:00 uloviti u Narodnom Muzeju Labin (rudarska soba), dok u petak filmove možete popratiti na projekciji kraj crkvice sv. Kuzme i Damijana, nasuprot Parku hrvatskih branitelja od 20:00 sati.

Organizator zadržava pravo promjene programa. Sve novosti oko festivala pratite na Facebook i Instagram stranici festivala.

Program je potpomognut sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Labina, u sklopu Labin Art Republike. Organizator Pučko otvoreno učilište Labin (Kino Labin).


festival dokumentarnog filma shpeena dox labin bianca dagostin goran načinović danilo lola ilić toni juričić