Skulptura MKS-a u Parku Hrvatskih branitelja Domovinskog rata

Skulptura MKS-a u Parku Hrvatskih branitelja Domovinskog rata

23.6.2015. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Kultura

U Parku Hrvatskih branitelja Domovinskog rata započeli su radovi na izradi podesta za postavljanje skulpture Petra Dolića "Vrata u bolju budućnost". Riječ je o nastavku projekta sa 35. izdanja Mediteranskog kiparskog simpozija Dubrova iz 2007. kada je realizirana monumentalna i memorijska skulptura akademskog kipara Petra Dolića iz Zagreba namijenjena postavu u Park Hrvatskih branitelja Domovinskog rata u Labinu.

 

Ideja o zajedničkoj realizaciji skulpture prihvaćena je kao moralna obveza, kao čin poštovanja i zahvalnosti prema Hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata Labina i Labinštine te kao estetsko-sadržajni, odnosno veliki likovni izazov.

 

Izbor autora bio je promišljen i odgovoran. Petar Dolić mlad je i potvrđeno nadaren kipar o čemu svjedoči njegov ozbiljan životopis. Njegov talent osigurava vrijednost projekta, a mladost upućuje na novi skulptorski senzibilitet koji se otklanja od nepotrebne naracije, moguće patetike i opterećujuće simbolike. Nadalje, kipar je ne samo svjedok već i sudionik Domovinskog rata, koji nenametljivo i svoje osobno iskustvo pretače u čist znak dajući mu novo, svakako humano značenje.

 

 

Struktura spomenika bazira se na korištenju istarkog kamena, njegovoj svečanoj bjelini i činjenici da je milenijski i tradicionalno bio prvim i posljednjim pokrovom čovjeka. Troslojan je. Čine ga dvije vertikale i jedna horizontala. Nosivi elementi, stupovi sa upisom pojedinačnih, ljudskih sudbina onih koji se uspinju do svjetla i sunca. Postavljeni su dijagonalno, naglašavajući vibraciju i život kamena, tvoreći istovremeno i svečana vrata, zasigurno ulaz u bolje, u ljudskije. Stupove natkriva „zaustavljiva rijeka“ ili fragment memorije kao „zaustavljivog vremena“. Vremena koje se predano čuva i prenosi u ime nezaborava. Gornji segment, asimetrično postavljen, priziva mekoću, pitomost i elegancu, nasuprot „hrapavosti“ proživljenog.

 

 

U 2015. godini dovršavamo drugu fazu ovog projekta, odnosno postav skulpture u zacrtani i imenovani prostor što se trebalo dogoditi još 2008. godine. Kroz godine postojanja MKS je izlazio iz svog matičnog parka u Dubrovi, ostavljajući trag svog djelovanja i u drugim mjestima poput Vukovara, Iloka i Zagreba. Ovu skulpturu u Parku Hrvatskih branitelja Domovinskog rata pratit će parkovni pristupi, hortikulturna arhitektura, kamene sjedeće klupe, rasvjeta, postolja i barjaci te ostala urbana oprema čime se zatvara ova parkovno – spomenička cjelina koja će biti svečano otvorena 2. kolovoza uoči blagdana Dana pobjede i domovinske zahvalnosti kada se ujedno obilježava i Dan hrvatskih branitelja. Ovaj projekat vrijedan 260 tisuća kuna zajednički financiraju Grad Labin i Ministarstvo branitelja.

 LIST4.pdf278.28 K

 

mediteranski kiparski simpozij mks park park branitelja petar dolić