Sindikat Istre i Kvarnera nezadovoljan Rockwoolom, a hvali ITV Most Raša

Sindikat Istre i Kvarnera nezadovoljan Rockwoolom, a hvali ITV Most Raša

19.12.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Rad proizvodnje automobila u svijetu ugrozio je i normalno poslovanje u Tvornici poljoprivrednih strojeva Labinprogres Cimos u Labinu, gdje je nakon 70-ak radnika zaposlenih posredstvom agencija, bez posla ostalo još deset zaposlenika, a neizvjesnost vlada i kod drugih radnika zaposlenih na određeno vrijeme.

Kako bi se zaustavilo smanjivanje zaposlenih u tvornici koja je napustila rad u tri smjene i preko vikenda, Samostalni sindikat Istre i Kvarnera zatražio je od njene uprave poduzimanje nužnih organizacijskih mjera - istaknula je Marina Cvitić, povjerenica tog sindikata u Labinu u obraćanju novinarima prilikom ocjene njihove aktivnosti u ovoj godini.

Pritom je spomenula i zatvaranje pogona za preradu tekstila EC-COMM u Labinu, gdje otpuštene radnice do danas nisu dobile plaće za lipanj i srpanj, a ni otpremnine, pa će one svoja potraživanja morati izboriti, kako je istakla, već presuđenim ovrhama.

Marina Cvitić je negativno ocijenila i odnos poslodavca u Rockwooll Adriatic prema zaposlenicima, s kojima još uvijek nije uspostavljan dijalog oko potpisivanja kolektivnog ugovora, a "suradnja sa sindikatom zadnja im je briga." Stoga Sindikat Istre i Kvarnera u 2009. godine najavljuje radikalnije aktivnosti u tvornici kamene vune u Potpićnu kako bi se zaštitili interesi njihovih članova.

Nakon pregovaranja tog sindikata s Upravom Plodina donekle su se poboljšali uvjeti rada u njenim trgovačkim centrima u Labinu i Pazinu, a još uvijek su naporni pregovori s tvrtkama Holcim mineralni agregati u Šumberu i Plovaniji, gdje se, kako se navodi u izvješću, još uvijek ne nazire njihov kraj.

Kao pozitivan primjer suradnje Marina Cvitić je istakla Istarsku tvornicu vapna Most Raša, u kojima će se plaća zaposlenima u narednoj godini povećati za sedam posto, a plaće su tijekom ove godine od 3 do 6 posto rasle u Holcimu, Rapcu, Maslenici, Benettonu Istria, Elektri, Komunalnom poduzeću 1.maj i još nekim tvrtkama. (MM)

Sindikat istre i kvarnera sindikat Benetton 1.Maj Rockwool ITV Marina Cvitić EC-COMM