SIK traži smjenu Rockwoolove uprave

SIK traži smjenu Rockwoolove uprave

27.3.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Sindikat ne traži zatvaranje tvornice Rockwool, već isključivo radno-socijalna prava kroz Kolektivni ugovor, o kojem uprava tvornice s nama ne želi pregovarati, rekao je čelnik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić na konferenciji za novinare u Puli.
- Tražimo ostavku uprave jer primjeri njihovih tvornica u Italiji, Njemačkoj i Francuskoj pokazuju da politika ove kompanije nije bahata poput uprave tvornice u Pićnu. Kraljevina Danska njeguje visoku razinu socijalnog dijaloga s partnerima i stoga ćemo o svom zahtjevu obavijestiti i središnjicu kompanije, kazao je Bulić istaknuvši da će zbog pomanjkanja želje za pregovorima o kolektivnom ugovoru danas u tvornici u sve tri smjene biti organiziran jednosatni štrajk upozorenja.
Tvrdi da samo žele poštovanje hrvatskih zakona o socijalnim i radnim pravima te da je štrajk pokušaj da se razumije diskriminacija radnika u tvornici. Osim danas najavljenog štrajka, sindikat je poslao dopise o trenutnoj situaciji u tvornici danskom veleposlanstvu, istarskom županu Ivanu Jakovčiću i ministrici Marini Matulović Dropulić, u kojima traži uspostavljanje socijalnog dijaloga.
Bulić je istaknuo da je neprijateljsko okruženje prema Rockwoolu stvorila uprava tvornice, koja sada započinje i prikriveni mobbing prema radnicima, posebno onima koji imaju ugovore na određeno vrijeme, a eventualno sklapanje ugovora na neodređeno vrijeme ovisi o ishodovanju uporabne dozvole za tvornicu.
- Ne želimo surađivati s onim tko nema namjeru poštovati hrvatske zakone i socijalno partnerstvo. Stoga ću ponoviti već izrečeno: ili je ovdašnju upravu tvornice netko uputio da je Hrvatska socijalno neuređena država ili je, pak, netko debelo podmićen pa uprava može raditi što ju je volja, zaključio je Bulić.

G. ROJNIĆ

bruno bulić posao sindikati rockwool sik zaposlenje socijalni dijalog