Savjetovalište za spolno zdravlje mladih svakog ponedjeljka u Labinu

Savjetovalište za spolno zdravlje mladih svakog ponedjeljka u Labinu

13.10.2020. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Savjetovalište za spolno zdravlje mladih koje je s radom započelo početkom veljače 2020. održava se svaki ponedjeljak od 15 do 17 sati održava u Labinu, u prostoru ambulante školske medicine.


Ovaj Program je osmišljen kako bi se prevencija spolnog zdravlja mladih u Istarskoj županiji unaprijedila, a obuhvatit će promociju ravnopravnosti spolova, nenasilje u vezama, pravo na različitost spolne orijentacije bez diskriminacije, te ugodno i sigurno spolno iskustvo bez prisile. Ovim će se projektom mladima u Istarskoj županiji omogućiti razvoj spolnosti kao izvora zadovoljstva i pozitivnog potencijala, bolju educiranost, otklanjanje predrasuda, bolju razinu zdravlja i kvalitete života, te smanjenje zdravstvenih posljedica (spolno prenosive bolesti, nasilje, mentalni poremećaji, rak vrata maternice).


Tijekom 2020. godine provedena je edukacija učenika u 8. razredima osnovne škole i 3.razredima srednje škole u Labinu. Liječnica školske medicine Loreta Načinović Magaš je prikazala učenicima kratku prezentaciju o spolnom zdravlju te su razgovarali i odgovarala je na postavljena pitanja mladih o raznim temama spolnosti. Teme koje su obuhvaćene izvan su redovnog programa rada školske medicine, a usklađene su s novim kurikulumom među predmetne teme Zdravlje, Građanski odgoj i obrazovanje te Osobni i socijalni razvoj.


Organizirat će se i edukacije za nastavnike, profesore i stručne suradnike - predavanja lokalnih i nacionalnih stručnjaka na razne teme spolnog zdravlja mladih.


Savjetovalište imaju svoju službenu Facebook stranicu https://www.facebook.com/Savjetovali%C5%A1ta-za-Spolno-Zdravlje-Mladih-u-Istarskoj-%C5%BDupaniji-100147938215603, a izrađeni su prigodni plakati i letci.


Kontakt telefon savjetovališta je 858-013 ili mail: labin_skolska1@zzjziz.hr.


Savjetovalište za spolno zdravlje mladih financira Grad Labin kroz projekt Labin Zdravi grad, a provodi se u suradnji s Zavodom za javno zdravstvo Istarske županije.

zzjz iž zavod za javno zdravstvo spolnost savjetovalište