Savez `Bez kompromisa` za referendum o Plominu 3

Savez `Bez kompromisa` za referendum o Plominu 3

8.11.2011. // iPress // Objavljeno u kategoriji Politika

Na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji održanoj u Puli predstavljen je Savez "Bez kompromisa" u 8. izbornoj jedinici kojeg čini koalicija Akcije mladih, Liste za Rijeku i Stranke umirovljenika Hrvatske – Blok umirovljenici zajedno.

Kako je istaknuo nositelj koalicijske liste Danko Švorinić, savezu su se pridružile i ekološke udruge Istre i Kvarnera među kojima i Bruno Poropat s Odborom za referendum.

- Naš savez će se između ostalog bez kompromisa zalagati za regionalizam, ali i za pravo građana da o razvojnim projektima odlučuju na referendumima, rekao je Švorinić, istaknuvši kako se vlasti na našem području tome uporno protive kao u slučajevima Kaštijuna, Plomina i Brijuni rivijere.

 

- Iza izbora bi moglo biti još i gore budući da iz Kukuriku koalicije najavljuju donošenje zakona kojim bi se lokalna i regionalna samouprava suspendirala iz donošenja odluka o velikim projektima.

Predsjednik Akcije mladih Mario Alempijević istaknuo je dosadašnje ekološke aktivnosti stranke na području Istre i Kvarnera i najavio da će se protiv projekta Plomina C na ugljen boriti svim sredstvima.

- Namjeravamo koristiti sva raspoloživa demokratska sredstva, od peticije kojom ćemo tražiti referendum do mirnih prosvjeda i građanskog neposluha. Nadam se sa sretnijem završetku od Rockwoola, zaključio je i poručio javnosti da je s porazom HDZ-a konačno došlo vrijeme da birači biraju za, a ne protiv.

Čelnik Odbora za referendum i vijećnik u Rovinju Bruno Poropat istaknuo je da se ovoj koaliciji pridružio jer je prepoznao kompatibilnost programa svih aktera uključenih u Savez "Bez kompromisa" i zajednički interes da potičemo i živimo u građanskom društvu. Istaknuo je da građani Hrvatske, Istre i Kvarnera žele živjeti od svoga rada, ne žele da se dalje bilo tko zadužuje u njihovo ime te rasprodaje nacionalnu imovinu i interese za nove gospodare. Žele živjeti od svojih prirodnih resursa, u čistom okolišu.

- Građani konačno žele da političari prepoznaju vrijednosti našeg prostora i sposobnosti naših građana da upravljaju svojom budućnoću i žele živjeti od svojih prirodnih resursa, u čistom okolišu. Protivimo se rasprodaji najvrijednih dijelova priobalja i projektima kao što su Brijuni rivijera i izgradnji veliki „prljavih“ infrastruktura kao što su Rockwool i Plomin 3 koji umjesto boljitka ugrožavaju zdravlje građana i nisu kompatibilni s razvojem turizma i poljoprivrede koji bi trebali biti osnova Hrvatskog gospodarstva, izvijestili su iz Akcije mladih.

akcija mladih izbori izbori2011 bruno poropat referendum mario alempijevic plomin te plomin 3 plomin3