Saša Stepančić novi zapovjednik JVP-a Labin i načelnik Stožera civilne zaštite Grada Labina

Saša Stepančić novi zapovjednik JVP-a Labin  i načelnik Stožera civilne zaštite Grada Labina

3.2.2022. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Saša Stepančić, dugogodišnji djelatnik Javne vatrogasne postaje Labin imenovan je novim zapovjednikom JVP-a Labin na mandat od pet godina nakon provedenog javnog natječaja objavljenog krajem prosinca prošle godine.

Zapovjednika imenuje Gradonačelnik Grada Labina na prijedlog Vatrogasnog vijeća JVP-a Labin uz Suglasnost županijskog vatrogasnog zapovjednika.

Saša Stepančić, stručni je prvostupnik (Baccalaureus) Inženjer sigurnosti i zaštite te je dugogodišnji djelatnik vatrogasne postrojbe Labin.

Vatrogastvom se bavi još od 2001. kada počinje obavljati poslove sezonskog vatrogasca. Od 2007. obavlja poslove vatrogasca, nakon toga od 2014. do 2016. poslove vatrogasca vozača, a od 2016. do danas poslove voditelja vatrogasne smjene (s posebnim ovlastima i odgovornostima, nakon položenog stručnog ispita).

Osim navedenog, važno je istaknuti kako je novi Zapovjednik osposobljen za ronilačke intervencije u vatrogastvu, te je po SSI ronilačkoj federaciji voditelj ronjenja. Posebno je osposobljen za spašavanje kod prirodnih katastrofa i iz dubina i visina SAF (speleo-Alpeo-Fluviale), a prošao je i obuku iz područja ponašanja požara u zatvorenom prostoru – flashover simulator.

Obučen je za desantiranje i gašenje požara otvorenog prostora, dok je dvije godine unazad u Puli sudjelovao u projektu ENRAS (ENsuring RAdiation Safety) u području osiguranja civilne zaštite u slučaju nuklearne ili radiološke nesreće u međunarodnoj suradnji. Prošao je i posebnu obuku u međunarodnoj organizaciji, pod nazivom NAMIRG – grupa za interveniranje u pomorskim nesrećama u akvatoriju sjevernog Jadrana, gašenje požara i spašavanje ljudi i materijalnih dobara u pomorskim nesrećama sjevernog  Jadrana. Sudjelovao je u raznim vježbama JVP Labin, a nekoliko godina obavljao je i dužnost vatrogasnog suca na državnim natjecanjima.

Saša Stepančić imenovan je na mandat od pet godina počevši od 1. veljače, a ugovor je potpisao s predsjednikom Vatrogasnog vijeća JVP-a Labin, Donaldom Blaškovićem.

Sukladno dužnosti na koju je stupio, Stepančić je i načelnik Stožera civilne zaštite Grada Labina.

saša stepančić jvp labin načelnik stožera vatrogasci nesreće imenovanje zapovjednik karijere