Sanirane skulpture kipara Ante Jakića i Nine Cassania u Parku skulptura Dubrova

Sanirane skulpture kipara Ante Jakića i Nine Cassania u Parku skulptura Dubrova

21.12.2020. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Kultura

Protekli zimski vikend iskoristio se kako bi se privelo kraju ovogodišnji ciklus sanacije skulptura, programa kojeg Udruga Mediteranski kiparski simpozij provodi od 2018., a u sklopu kojeg je očišćeno gotovo 50 skulptura i 2 dionice Bijele ceste.

Nakon više desetljeća, skulptura “Praotac” hrvatskog kipara Ante Jakića Sony-a iz 1976. vraćena je u prvobitno stanje. Izvršeno je vraćanje kamenih kugli na vrh kamenog bloka, a prethodno je skulptura ove godine očišćena i zaštićena specijalnim premazom za kamen.

“Kotač vremena” skulptura talijanskog kipara Nine Cassania iz 1976. podložena je istovjetnim kamenom obzirom je njezina statika narušena kroz godine.

Vrijedna fotografska arhiva Mediteranskog kiparskog simpozija služila je kao  podloga za proces sanacije navedenih skulptura majstoru klesaru Deniju Krizmaniću, članu Udruge Mediteranski kiparski simpozij, dok je tehničku podršku sa dizalicom pružila tvrtka De conte iz Labina.

U sljedećoj godini nastavljamo program sanacije koji ima za cilj očuvati skulpture nastale kroz 50 godina Mediteranskog kiparskog simpozija, Bijelu cestu i amfiteatar “Dolac”. Program podržavaju Grad Labin, Općina Sveta Nedelja i Istarska županija te Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva kroz Institucionalnu podršku udruzi.


ante jakić nino cassani park skulptura dubrova duborva mks