San se ostvario: Labinjani dobili svoj Sportski centar „Franko Mileta“

San se ostvario: Labinjani dobili svoj Sportski centar „Franko Mileta“

26.10.2017. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Sport

Simboličnim udarcem hrvatskog  zlatnog olimpijca  i  bivšeg rukometnog reprezentativca, Valnera Frankovića svečano je 25. listopada svečano je otvoren  Sportski centar „Franko Mileta“. Franković je loptu bacio u video zid s kojega se nešto prije toga punim tribinama obratio reprezentativac Luka Stepančić zaželjevši svim Labinjanima i Sportskom centru rudarsko „Sretno“, čemu se pridružila cijela hrvatska rukometna reprezentacija s kojom je na pripremama u Zagrebu te suigrači iz PSG-a.

Na samom početku publici su se obratili gradonačelnik Valter Glavičić, istarski župan Valter Flego i pomoćnik glavnog tajnika Hrvatskog olimpijskog odbora Siniša Krajač.

„Snovi se ostvaruju onima koji u njih vjeruju, a mi smo prepoznali potrebu izgradnje Sportskog centra i vjerovali u naš zajednički uspjeh. Zato danas ispunjavamo godinama iskazivanu potrebu da imamo svoj hram sporta, po veličini i funkcionalnosti dostojan našeg prekrasnog grada i brojnosti naših sportaša. S današnjim danom vi, prije svega naša labinska mladost, naša djeca, dobivate svoj Sportski centar.

 

 On nosi ime Franka Milete. Ime čovjeka koji je ponos grada Labina i Labinštine, a kojeg su predložili sami građani. Franko Mileta zadužio je Labin svojim sportskim dostignućima. Jedan je od najvećih labinskih rukometaša i rukometnih trenera. Franko nas je, na žalost, prerano napustio, ali njegova plemenitost i predanost vrhunskim sportskim rezultatima ostaje trajni spomen rukometne prošlosti grada Labina i Istre“, istaknuo je Gradonačelnik.

Obraćajući se mladima kazao je da je Sportski centar namijenjen prije svega njima jer su oni ti koji će sutra nastaviti graditi Labin kao zajednicu plemenitih vrijednosti, zajednicu temeljenu na vrijednostima znanja i suživota.

 „I zato će mi najveća radost biti kad svi termini u dvjema labinskim sportskim dvoranama budu zakupljeni. Značit će to da je ova investicija u potpunosti opravdana. Dodao bih još nešto vrlo važno, a to je da želim da Sportski centar Franko Mileta ne bude samo mjesto u kojemu ćete se pripremati, a potom i ostvariti najbolje sportske rezultate, želim da ovaj Sportski centar bude mjesto u kojemu ćete biti upućeni jedni na druge, međusobno surađivati, gajiti toleraniciju, uvažavati se i poštivati, jednom rječju: živjeti, gubiti i pobjeđivati u fair playu i biti tim, biti ekipa, biti Labinjan!“, poručio je gradonačelnik Valter Glavičić.   
Istarski župan Valter Flego rekao je da svi koji su kao i on igrali u ovoj dvorani znaju kakav je napredak napravljen i da su takav napredak Labinjani zaslužili.

„A tog napretka ne bi bilo da nije bilo zajedništva Grada Labina i Istarske županije. Siguran sam da će se ova dvorana itekako koristiti i da će se u njoj dešavati ljubavi. Da, ljubavi: dječaka u djevojčicu, djevojčicu u dječaka, ali prije svega i djevojčice i dječaka u sport. Mislim da nam ta ljubav danas, u vremenima interneta, touch screena, iPada i sličnoga itekako treba“, poručio je župan Flego.

 

 Čestitku je uputio i Siniša Krajač te rekao kako  izgradnja dviju sportskih dvorana u vrlo kratkom vremenu odražava htijenje i želju za ovakvim investicijama koje nisu nikad izgubljene nego se višestruko vraćaju.

 

 O izgradnji stare dvorane te potom njenoj obnovi prikazan je dokumentarni film „Život na parketu“, kojega je najavio upravitelj Sportskog centra, direktor Labina 2000 i  bivši rukometaš Dalibor Zupičić.

U emotivnom obraćanju rekao je kako je iznimna čast biti ovdje a sama izgradnja koja je trajala godinu i nešto proletjela je u trenu. Objasnio je i kako je sama prezentacija ideje o snimanju dokumentarnog filma njegovim autorima, Sanelu i Goranu iz Levela 52  odmah bila prihvaćena. Razgovarajući s ljudima uvidjelo se je koliko je dvorana značila i koliko se stvari tu dogodilo koje ni sam Zupičić u svojih 20 godina bavljenja rukometom nije znao. Sama prezentacija filma protekla je u muku tribina koje su pratile svaki trenutak ovog dokumentarca prepunog emocija.

Budući da je za odluku o izgradnji sportske dvorane bio ključan ulazak ženske ekipe tadašnjeg ŽRK Rudar u prvu jugoslavensku rukometnu ligu 1977. godine, sastavni dio svečanosti bio je izlazak na parket dijela ekipe popularnih Labudica koje je najavio  dugogodišnji sportski novinar Branko Biočić.

Uz pljesak s tribina na parket su pod svojim ondašnjim prezimenima izašle Lorena Beučić, Evelina Galo, Doris Verbanac, Irene Jan, Ornela Paliska, Eni Šverko, Loredana Paliska, Senada Kudić, Eni Verbanac i Čeda Hrvatin. Počast njihovom treneru, pokojnom Mirku Banaku, odana je tako što je uz sve Labudice buket cvijeća iz gradonačelnikovih ruku primila i njegova unuka Luna Banak, mlada rukometašica iz Labina.

 

 Prisutnima se obratila kapetanica ekipe Lorena Knapić, nekada Beučić, koja je rekla kako je izuzetna  čast biti  ovdje. Istaknula je ponos što su i Labudice zaslužne da je Labin poznat kao grad sportaša, osobito rukometaša. Na kraju se u ime svih Labudica  zahvalila na ovoj počasti i zaželjela bih svim sportskim djelatnicima i sportašima puno pobjeda na terenu i uspjeha u životu.

 

 Odlična akustičnost dvorane došla je do izražaja kada zapjevale Veronika Pervan, učenica Umjetničke škole „Matko Brajša Rašan“ Labin i kantautorica Elis Lovrić.

 

 

sc franko mileta sportski centar franko mileta sport sportska dvorana