Rupnik: Posjetit ću Rockwool kad budu iznosili strojeve

Rupnik: Posjetit ću Rockwool kad budu iznosili strojeve

5.12.2007. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Zeleni i udruga Ekop-Istra postavili su danas ultimativni zahtjev za nizom ostavki zbog odgovornosti oko dovođenja i rada tvornice kamene vune Rockwool u Pićnu. Zatražili su da ostavke daju članovi Općinskog vijeća Pićna, jer su načelniku Branku Ružiću odobrili potpisivanje štetnog ugovora s Rockwoolom.

Zatražili su nadalje ostavke članova Poglavarstva Istarske županije jer su Rockwoolu odobrene visoke beneficije bez odobrenja županijske Skupštine. Osim ostavki „zeleni“ traže i kaznenu odgovornost za Branka Ružića i Darka Lorencina kao potpisnika navedenog ugovora te Ivana Jakovčića, kao „duhovnog vođe i inicijatora“.

Kaznena odgovornost zatražena je i za Tulija Demetliku koji kao član Poglavarstva izravno zadužen za gospodarstvo nije spriječio dolazak Rockwoola, direktora tvrtke Ekonerg zbog lažnih podataka u studiji utjecaja na okoliš i svjesnih preinaka u projektu tvornice, što je omogućilo zagađenje. – Preinake u projektu učinjene su zbog veće propusne moći dimnjaka, a na štetu ljudskog zdravlja i okoliša. Stoga bi kazneno trebao odgovarati i direktor Rockwoola Bartosz Stentoft, kazao je Josip Rupnik, predsjednik Zelenih.

Pićanskim je vijećnicima poručio da će najbolje pomoći mještanima ukoliko svojim ostavkama omoguće novi saziv Vijeća, koje će onda poništiti štetan i ništavan ugovor. Zeleni se protive reviziji studije utjecaja na okoliš, jer bi ona ponovo bila učinjena po mjeri investitora, ali pozivaju stanovnike da podnesu zahtjeve za naknadu štete. U tom će smislu uskoro biti napravljen popis oštećenih agroturizama, poljoprivrednika i građana koji smatraju da im je ugroženo zdravlje. Zeleni akcije protiv Rockwoola i dalje nastavljaju, ako bude potrebno i fizičkom blokadom tvornice. - Posjetit ću Rockwool onoga trenutka kad budu odvozili strojeve, rekao je Rupnik.

Rockwool Rupnik izjave zeleni EKOP Istra Demetlika prozivanje Bartosz Stentofte antivizam ekologija zdravlje