Rupnik: Plomin 3 po Rockwoolovom scenariju

Rupnik: Plomin 3 po Rockwoolovom scenariju

7.4.2011. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Prije točno 15 godina trebao je biti raspisan referendum o tome treba li termoelektrana Plomin 2 biti na ugljen, no od toga nije bilo ništa, a danas se građanima Istre servira isti scenarij kad je riječ o izgradnji TE Plomin 3, upozorio je na konferenciji za novinare predsjednik Zelene stranke-zelene alternative Josip Anton Rupnik.

Smatra nedopustivim što studija o Plominu 3 nije dostupna javnosti, a ni sam je nije mogao dobiti ne bi li je proslijedio novinarima.

Za Rupnika, ta je studija manjkava jer ne sadrži dio o utjecaju na zdravlje ljudi, a na više od tisuću stranica, osim ugljena, nije ponuđen nijedan drugi energent. Rupnik pojašnjava da je studiju izradila tvrtka Ekonerg i da javnost nije imala priliku na javnoj raspravi uputiti svoje primjedbe, naglasivši da su za primjedbe zaduženi isključivo članovi nadležnog povjerenstva, a to su, u Istri, županijski pročelnik za prostorno uređenje Josip Zidarić, labinski gradonačelnik Tulio Demetlika i kršanski načelnik Valdi Runko.

- Osim što je u izradi studije bilo angažirano stotinu ljudi, nedopustivo je da se tako značajan dokument donosi u tajnosti te da nitko u ovom trenutku ne zna tko ju je i koliko platio, premda je završena prije mjesec dana. Sve to daje naslutiti da će građani, baš kao i u slučaju Rockwoola, biti dovedeni pred gotov čin, smatra Rupnik. Dodao je da Županijska skupština ignorira njegov zahtjev da se na dnevni red sjednice stavi rasprava o Plominu 3.

Po njegovim riječima, žalosno je da se uopće takva studija stavlja u optjecaj jer je po prostornom planu Republike Hrvatske na snazi moratorij po kojem se do 2015. godine u Hrvatskoj neće moći graditi ni istraživati mogućnost izgradnje termoenergetskih objekata na ugljen, a to je, tvrdi, definirano i važećim županijskim prostornim planom, koji ne dozvoljava izgradnju termoelektrane snage 500 MW, ali ni upotrebu ugljena.

- Cijelo se vrijeme govori da nam treba energija, no javnost nema konkretne podatke i pokazatelje o potrebama, kao ni analize na koji način smanjiti potrošnju električne energije te kako stimulirati i domaćinstva da to čine. Zbog cijele situacije oko Plomina može se naslutiti da se treći blok želi graditi ne bi li tu energiju koristio jug Dalmacije, veli Rupnik, upitavši se otkud nekome pravo da ne poštuje važeći moratorij, nudeći pritom i odgovor.

- Više je nego jasno da se pogoduje multinacionalnim kompanijama i da se inzistira na ugljenu jer se nekome nešto obećalo. Želimo da se što prije podastre ugovor koji HEP ima sa suvlasnikom, njemačkom tvrtkom RWE, jer je i jedna od nadležnih revizorica 2007. godine upozorila na manjkavost tog ugovora, koji javnost nije vidjela, tražeći pritom da se on izmijeni. Zbog aktualne situacije pitamo se je li istina da je RWE u sedam godina uspio vratiti 13 milijuna eura uloženog kapitala te da je u Plomin za to vrijeme putem stranih brodara uvezeno čak 700 tisuća tona ugljena, rekao je Rupnik. Dodao je da o TE Plomin 3 trebaju na referendumu odlučiti građani.

Naglašava da se Istra treba okrenuti korištenju obnovljivih izvora energije te da je više nego apsurdno da svega pet kilometara od Plomina prolazi plin, koji se zbog nečijih interesa namjerno stavlja u drugi plan. Također tvrdi da su HEP-ova obećanja da će se korištenjem nove tehnologije manje zagađivati okoliš samo priče za malu djecu, upozorivši da se ovakvi kapitalni projekti ne mogu realizirati na temelju obećanja, već isključivo slijedom konkretnih i stručnih analiza.

Pritom je prozvao Vladu da prestane obmanjivati javnost i, ako doista planira riješiti problem struje, neka se hitno okrene korištenju obnovljivih izvora energije, što je praksa i u svijetu. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

Zidarić: Studija ide u javnu raspravu
Član stručnog povjerenstva za istarsku termoelektranu Josip Zidarić demantirao je Rupnikove tvrdnje, rekavši da nije istina da je studija tajna. Po njegovim riječima, članovi povjerenstva, koje između ostalog čine i predstavnici raznih ministarstava, uputili su svoje primjedbe na razmatranje Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.
- Nakon što ih ono razmotri i nakon što izrađivač studije priloži odgovore na primjedbe, studija će ići u javnu raspravu, a građani će reći svoje mišljenje i dati primjedbe koje će se ponovno uputiti resornome ministarstvu, rekao je Zidarić. Pritom nije otkrio ni broj ukupno upućenih primjedbi članova povjerenstva. Koje su pak primjedbe uputili istarski predstavnici također nije želio reći, kazavši da procedura nalaže da se one prvo proslijede nadležnome ministarstvu. Što se tiče cijene izrade studije, rekao je da to kao naručitelj plaća HEP.

 

rupnik zeleni ekologija te plomin 3 energetika teška industrija te plomin plomin rockwool