Rupnik: Javno zdravstvo plasira netočne podatke (Audio)

Rupnik: Javno zdravstvo plasira netočne podatke (Audio)

20.8.2008. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Predsjednik  Zelene stranke-Zelene alternative, Josip Anton Rupnik sazvao je jutros tiskovnu konferenciju  na temu eko zagađenja na području Labinštine i Istre. Naglasio je kako je apsurdna izjava župana Istarske županije Ivana Jakovčića da se nalazi na čelu zelenog poglavarstva. Rupnik poručuje da je poglavarstvo Istarske županije isključivo crno, a to potvrđuje prisutnošću ekoloških zagađivača kojima je dopuštena  izgradnja postrojenja na području Istre. (Prilog Anton Rupnik).

Rupnik je iznio podatak, koji je potpuno suprotan od podataka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Sukladno tvrdnjama Rupnika na Labinštini je najveći postotak oboljelih od karcinoma. Poručio je kako je Zavod po nalogu Istarske županije plasirao podatke koji su pogodni, odnosno podatke u kojima je stopa karcinoma na Labinštini ispod prosjeka.

Dodao je da se Zavod u slučaju tvornice kamene vune Rockwool nije ni očitovao, a na njegov upit tko su članovi komisije za navedenu tvornicu nije dobio odgovor. Jedan od prijedloga koji je Rupnik iznio  bio je da svi ekološki zagađivači u cijenu proizvoda uračunaju 20 posto ekološke rente, ali do danas to nije prihvaćeno. Na konferenciji je Gordana Ferenčić, predsjednica županijskog odbora Zelene stranke Zelene alternative izjavila (Prilog Gordana Ferenčić)

Rupnik razgovor Rockwool ekologija politika Zeleni Gordana Ferenčić Zavod za javno zdravstvo