Ronili pod raškim "ledenjakom"

Ronili pod raškim "ledenjakom"

13.2.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Ionako zanimljivu sliku zaleđenog kanala u Raškoj dolini, što je pojava rjeđa i od juhe iz bolničke menze, još atraktivnijom su učinili ronioci iz DPA Rabac. Njih sedmero je, naime, u nedjelju iskoristilo jedinstvenu priliku da se spuste na 20-ak minuta ispod ledene kore, debele i do osam centimetara, nasuprot uvale Donišnica.

Bura je, na minus šest Celzija, debljala osjećaj hladnoće, a temperatura vode iznosila je jedan stupanj: nedovoljno opasno za zaustaviti pionirski pothvat hrabrih "pingvina", kojima se na nezaštićenoj koži lica već nakon tri, četiri minute počelo hvatati inje.

- Željeli smo samo isprobati to po mnogočemu posebno ronjenje pod ledom, bez ikakvog forsiranja, jer ono zahtijeva ozbiljnu pripremu. Kanal je dubok svega metar pa si brzo zamutiš vidokrug i ne možeš otkrivati ljepote podvodnog svijeta, no sretni smo zbog sasvim nove avanture, ispričao nam je Doriano Zupičić, predsjednik DPA Rabac.

Osim njega, u inače redovnom - a ovaj put nezaboravnom - klupskom ronjenju nedjeljom sudjelovali su i Kardi Županić, Nine Bajić, Manuel Marković, Edi Ruklić, Elviro Franković te Andrea Černjul. Kao da su se i nebu smilovali pa je Labinština već sutradan, nakon gotovo dva tjedna, konačno izašla iz temperaturnog minusa. (I. R.)

raša dpa rabac led ronjenje