Rockwoolu privremena dozvola na 90 dana uz izbacivanje formaldehida?

Rockwoolu privremena dozvola na 90 dana uz izbacivanje formaldehida?

11.3.2009. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Županijski centar 112 tijekom jučerašnjeg jutra zaprimio je 37 poziva građana iz Pićna i okolice, koji su se žalili na dim i neugodan miris iz tvornice kamene vune Rockwool. Na temelju dojava, inspektorica zaštite okoliša obišla je tvornicu i nakon izvršenog nadzora utvrdila da nije bilo onečišćenja zraka.

Dok su mještani panično prijavljivali dim i smrad koji se širio Lugom, u zgradi Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva u Zagrebu ministrica Marina Matulović-Dropulić sastala se s predstavnicima Županijske skupštine Istre: predsjednikom Antunom Peruškom, dožupanom Valerijem Drandićem, pročelnikom županijskog odsjeka za održivi razvoj Josipom Zidarićem, Ljiljanom Dravec, pročelnicom Odsjeka za zaštitu okoliša, te predstavnicima klubova vijećnika Marinom Roceom (HDZ), Orianom Bulićem (ISDF), Josipom Antonom Rupnikom (Zelena stranka-Zelena alternativa) i Romanom Černjulom (HSU) vezano za posljednja događanja oko tvornice Rockwool i izdavanja uporabne dozvole.

Kako nam je ispričao Bulić čini se da na sastanku nije ništa konačno zaključeno. Dropulić je u nekoliko navrata istaknula kako ''''resorno ministarstvo i Vlada nisu sudjelovali u sklapanju lošeg ugovora s tvornicom Rockwool i da su to prvenstveno učinile lokalne vlasti, odnosno Županija i Općina Pićan na vlastitu inicijativu''''. Ustvrdila je kako su oni također izrađivali poslovni plan i njemu prilgođavali županijski prostorni plan te da je na inicijativu iz Istre potpisan međudržavni ugovor koji se sada mora ispoštivati, kaže Bulić.

Na ovo posljednje reagirao je Rupnik kazavši kako je sve rađeno protuzakonito na što mu je Dropulić odogovorila da je to u nadležnosti organa gonjenja te da prijavi njima ukoliko smatra da je nešto učinjeno mimo zakona.

Međutim, predložila je da će proslijediti upravi Rockwoola na razmatranje nalaz njemačkog inspektora, izrađen po narudžbi Ministarstva, u kojemu stoji da se umjesto štetnog, jeftinijeg i u Europi zabranjenog formaldehida treba kao aditiv koristiti glukoza, koja je skuplja ali nije štetna, da se kao sirovina u proizvodnji koristi cement koji sadrži manju količinu sumpora te da se smanje alarmi za emisije sumpornog dioksida koji su kod nas kao i u većini Europe 1.800 miligrama po metru kubičnom, dok su u Njemačkoj 1.400.

Dropulić je kazala kako se nada da će uprava tvornice zbog pritiska javnosti primjeniti prijedloge iz nalaza rekavši da ''''Rockwool neće dobiti dozvolu za rad prvenstveno zbog neizgrađene pristupne ceste i duplog napajanja struje, no, ukoliko prihvate prijedloge nalaza izdat će im privremenu dozvolu na zakonskih 90 dana u kojem roku moraju ispuniti sve zahtjeve za izdavanje trajne dozvole''''.

No, Bulić je mišljenja kako je sve rečeno samo predizborni trik i prebacivanje odgovornosti. - Činjenica je da je od početka sve rađeno nasumično, a da se ovim sastankom samo pokušavaju smiriti strasti i prebaciti odgovornost. Ministrica pokušava smanjiti pritisak i prozivanje Zagreba od strane Županijske vlasti, a predsjednik Županijske skuštine ovime pokušava izbjeći raspravu na izvanrednoj tematskoj sjednici Skupštine županije i javna prozivanja na odogovornost glavnih krivaca, kaže Bulić.

Mišljenja je da tvornicu treba trajno zatvoriti, no, ukoliko to ne bude moguće onda je ''''nužno zabraniti upotrebu formadelhida, koji je zabranjen u cijeloj Europi kojoj težimo i čijim zakonima će se morati prilagoditi 200-tinjak tvornica u Hrvatskoj''''. - Iznimno je važno da Rockwool, ukoliko ostane u Istri, poštuje norme na razini Europske unije i koristi što manje štetne sirovine jer činjenica je da zarađuju upotrebom jeftinih i štetnih sirovina, ustvrdio je Bulić.

uporabna dozvola anton peruško marina matulović dropulić potpićan dozvola rockwool gospodarstvo ministarstvo zaštite okoliša formaldehid