Rockwoolovi odvjetnici uputili pismo organizatorima tribine i predavaču Uršiću (dopisi dostupni za preuzimanje)

Rockwoolovi odvjetnici uputili pismo organizatorima tribine i predavaču Uršiću (dopisi dostupni za preuzimanje)

20.8.2009. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

S obzirom da su u najavnoj konferenciji za novinare izneseni netočni i neutemeljeni podaci iz analize prof. Uršića o tobožnjoj štetnosti Rockwoolove tvornice, naši su odvjetnici danas uputili dopise organizatorima kao i profesoru Uršiću, predavaču na najavljenoj tribini.

 

U dopisu odvjetnika istaknuto je kako svakodnevna mjerenja koja nadzire nadležno Ministarstvo, kao i tridesetak inspekcijskih nadzora u tvornici pokazuju da su tvrdnje prof. Uršića o tobožnjem prekoračenjima emisija iz naše tvornice potpuno netočne i neutemeljene. Isto tako, navodi se kako radovi profesora Uršića služe raznim interesnim grupama kao pokriće u neutemeljenim optužbama. Spomenuta analiza Studije utjecaja na okoliš nekritički se naziva „recenzijom" čime se u javnosti stvara neosnovan dojam o formalnom značaju ovog dokumenta. Za izradu recenzija Studija utjecaja na okoliš potrebno je ishoditi posebnu ovlast nadležnog ministarstva, a prof. Uršić nije na službenom popisu osoba koje se time mogu baviti.  

 

Nadalje, organizatori u najavi tribine naglašavaju status prof. Uršića na Farmaceutsko biokemijskom fakultetu, te je zatraženo da se na tribini jasno odredi jesu li stavovi prof. Uršića ujedno i mišljenje te visokoškolske ustanove.  

Namjera ovog dopisa nije ometanja slobode javnog nastupa ili znanstvenog rada, međutim više nećemo tolerirati objavljivanje neistinitih tvrdnji o našoj tvornici. Stoga ćemo pažljivo pratiti tijek tribine i ukoliko će se ponovno širiti neistine, poduzet ćemo odgovarajuće pravne radnje i zatražiti naknadu svakog oblika štete. 

 

Mi smo pozivali prof. Uršića u nekoliko navrata u posjet našoj tvornici, ali na žalost on se tim pozivima nije odazvao. Upravo to najbolje govori o njegovoj stručnosti i ozbiljnom pristupu ovoj temi. Smatramo da prof. Uršić ne može ozbiljno i stručno govoriti o Rockwoolu, a da sam nikada nije bio u Rockwoolovoj tvornici. A to je metoda znanstvenog pristupa, kakvu bi jedan profesor s fakulteta i trebao primjenjivati.  

 

Mi u Rockwoolu radimo sve prema zakonu i sve su emisije ispod propisanih graničnih vrijednosti. Neke su vrijednosti i nekoliko puta niže od propisanih. To potvrđuju nalazi nadležnim ovlaštenih ustanova. Da prof. Uršić posjeti tvornicu, i sam bi se u to mogao uvjeriti. I ovim putem pozivamo prof. Uršića da nas posjeti prije predavanja u blizini tvornice. Zasigurno bi mu tada ponestalo argumenta u kampanji koju vodi protiv Rockwoola. Stoga smatramo da je i ovo predavanje samo u svrhu skretanja pažnje javnosti na organizatore i profesora Uršića. 

 

Anđelka Toto-Ormuž

PR Manager / Voditeljica odnosa s javnostima

Rockwool Adriatic d.o.o.

 

Dopis odvjetnika organizatorima

Dopis odvjetnika prof Uršiću

 

 

 

rockwool tribina udruga naša zemlja udruga pineta anđelka toto ormuž dopis odvjetnici patrik juričić