Rockwoolova tužba: Presuda prosvjednicima 9. lipnja

Rockwoolova tužba: Presuda prosvjednicima 9. lipnja

25.5.2011. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Presuda Patriku Juričiću i Doris Floričić, koje Rockwool Adriatic tuži zbog smetanja posjeda, bit će objavljenja 9. lipnja u 14 sati. Odluku je donijela sutkinja Zvjezdana Štemberga Verbanac nakon nastavka suđenja u kojemu se saslušano devet svjedoka.

Juričić i Floričić optuženi su da su 20. siječnja prošle godine fizički zapriječili i tako onemogućili svaku vrstu prometa na tvorničkim nekretninama ispred ulaza u tvornički krug. Navodno su to činili zajedno s drugim osobama u vremenu od 17.30 do 21 sat, a kao dokazi navedeni su napisi u medijima i fotografije s lica mjesta.

Suđenje je počelo 11. travnja, a na današnjem nastavku bila je prisutna smo Floričić jer je pomorac Juričić imao radnu obvezu. Zastupao ih je pulski odvjetnik Dubravko Zeljko, a na strani tužitelja nalazila se Martina Prpić iz zagrebačkog odvjetničkog društva Žulić i partneri. Uz njih, suđenje je pratilo nekoliko protivnika pićanske tvornice kamene vune.

Iskazi svjedoka koje je pozvao tužitelj oprečni su izjavama onih koje je pozvao branitelj. Prema iskazima prvih, prosvjednici su blokirali kamion nakon što je izašao iz tvorničkog kruga i spriječili ga da se vrati natrag, a organizator te akcije bio je Juričić.

Drugi, naprotiv, tvrde da je stajao kamion cisterna koji je htio ući u tvornicu, a zaustavio se sam ispred prosvjednika na pješakom prijelazu prije kružnog toka. Ono u čemu se svi slažu je da su prosvjednici blokirali kružni tok i to isključivo svojim tijelima.

Ernison Šurković, djelatnik zaštitarske tvrtke "Gard sigurnost", izjavio je da je Juričić prvi došao na prosvjed i također prvi stao iza kamiona koji je htio u "rikverc" te da je donio i odnio ručnu sirenu, koji je u međuvremenu koristio. Njegov kolega Alan Jakupović, koji se kao i on nalazio uz tvorničku ogradu, kaže da je čuo Juričićev poziv na blokadu. Policajac Nenad Škabić izjavio je da je protiv Juričića napisao prijavak sudu za prekršaje jer je sirenom narušavao javni red i mir.

Nitko se od njih ne sjeća je li među prosvjednicima primijetio optuženu Floričić. Trebali su biti saslušani i policajci Zlatan Silić i Goran Jelić, ali je prvi na godišnjem odmoru, a drugi je bio spriječen obvezama. Darko Jović, vozač navodno blokiranog kamiona, nije se odazvao pozivu na raspravu.

Svjedoci obrane, prosvjednici koji žive u blizini Rockwoola, isticali su da su se na taj prosvjed, kao i one slične prije i poslije, okupili spontano nakon što je, prema njihovim opažanjima, onečišćenje zraka uzrokovano radom tvornice postalo nepodnošljivo. Također su tvrdili da se ne sjećaju detalja zbog vremenskog odmaka, brojnih sličnih događaja i zbog što se raspravlja o jednom od dva uzastopna prosvjeda.

Za obrtnika Otavija Marčaca bilo je to jedno od okupljanja u nizu sličnih, a elektromehaničar Leonardo Marčac, električar Anton Marčac i umirovljenica Darinka Valković pouzdano se sjećaju samo da je plava cisterna stajala ispred pješačkog prijelaza.

Obrtnik Narčizo Smoković uz to tvrdi da je Juričić bio na prosvjedu, ali nije upotrebljavao sirenu. Helena Krpan, profesorica talijanskog jezika, izjavila je da su optuženi bili prisutni, ali da nisu činili ništa posebno, nego su se, kao i svi ostali, kretali po nogostupu i prometnici jer je bilo previše hladno za stajanje na mjestu. (R. SELAN)

 

rockwool patrik juričić doris floričić tužba općinski sud u labinu općinski sud