Rockwool za usklađenje s izmjenama građevinske dozvole uložio još 4 milijuna kuna, a radi li potajno?

Rockwool za usklađenje s izmjenama građevinske dozvole uložio još 4 milijuna kuna, a radi li potajno?

19.8.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Rockwool jučer još nije bio počeo ponovni probni rad, što se moglo i naslutiti iz nejasnih najava uprave tvornice da će on startati početkom tjedna. Ova elastična formulacija može značiti očito i utorak i srijedu. Ništa konkretnije nismo doznali ni nakon našeg odlaska u tvornicu, gdje nas je primila glasnogovornica Anđelka Toto Ormuž.


- Kao što smo najavili, tvornica će početi s probnim radom početkom ovog tjedna, dakle za dan ili dva. U svakom slučaju obavijestit ćemo svoje susjede, stanovnike četiriju općina oko tvornice i širu javnost, izjavila je Toto Ormuž.

 

Radnici tvornice dodatno educirani

Sukladno izmjenama i dopunama građevinske dozvole, koje je izdalo Ministarstvo zaštite okoliša, u tvornicu su, kaže glasnogovornica, uložena dodatna četiri milijuna eura. Radovi potrebni za usklađivanje s tim dokumentom počeli su sredinom prošlog mjeseca, no niti ovog puta nije nam bilo dozvoljeno njihovo fotografiranje, uz objašnjenje da je to poslovna tajna.

- Unaprijedili smo nekoliko dijelova proizvodnog pogona u tvornici budući da nam je zaštita ljudskog zdravlja i okoliša prioritet. Između ostalog, popravili smo sustav hlađenja, tako da zahvaljujući novom sistemu kondenzatora više nećemo ispuštati velike količine vodene pare u atmosferu. Skratili smo i ubrzali proceduru zaustavljanja proizvodnje u slučaju izvanrednih situacija, rekla nam je Toto Ormuž. Dodala je da su svi djelatnici Rockwool Adriatica prošli dodatnu edukaciju.

Lazarić: Probni rad čekao je cestu

- Neprihvatljivom smatram ovakvu konstrukciju u kojoj nije jasno kada će Rockwool ponovo početi s probnim radom, odnosno što će objaviti da su počeli raditi nakon što se to već dogodi. Građani se žale da je posljednjih nekoliko noći velika buka oko tvornice, pa se pitamo nije li ona potajno noću počela raditi. Tvrdim da je jedini parametar koji se promijenio u posljednjih deset mjeseci od obustave proizvodnje taj da je prometnica koja Rockwool povezuje s ostatkom svijeta obnovljena i otvorena, a to dokazuje i spregu lokalnih i državnih vlasti s danskim investitorom. Cesta nije obnovljena za nas, nego za Rockwool, kazao je kršanski općinski vijećnik HSLS-a Klaudijo Lazarić na tim povodom jučer sazvanoj konferenciji za novinare kod mosta pred Rockwoolom, na granici općina Kršan i Pićan.

Njegove navode je u kasnijem razgovoru demantirala Toto Ormuž naglasivši da »buka koju spominju naši susjedi ne dolazi iz našeg dvorišta, tu noću nema nikog osim vratara, a obnova ceste nema veze s prestankom probnog rada tvornice«.


Inače, Rockwoolova tvornica u Pićnu morala je zaustaviti probni rad po nalogu Ministarstva zaštite okoliša do usklađenja s građevinskom dozvolom te je nedavno dobila dopuštenje za njegov ponovni početak. On će u drugom pokušaju trajati šest mjeseci i ne pribrojavaju mu se već odrađena dva mjeseca krajem prošle godine. U početnoj fazi sinkronizacije proizvodnog pogona, napominju iz Rockwoola, tvornica će raditi pet dana tjedno, od ponedjeljka do petka. Neminovno će u idućem razdoblju Rockwool biti pod lupom javnosti, a za očekivati je i svih nadležnih inspekcija.

Saša BRNABIĆ

Rockwool gospodarstvo Klaudijo Lazarić kamena vuna dozvola Anđelka Toto Ormuž