Rockwool: Za prosvjede nema razloga, radimo u skladu s hrvatskim zakonima

Rockwool: Za prosvjede nema razloga, radimo u skladu s hrvatskim zakonima

28.8.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

- Od kada smo prošle srijede počeli s pokusnim radom, sve su vrijednosti ispušnih plinova, kao što su primjerice sumporovodik, amonijak i formaldehid, u skladu sa zakonom propisanim.

Mi smo duboko uvjereni da za prosvjede nema razloga zbog toga što Rockwool, kao društveno odgovorna tvrtka, vodi iznimno veliku brigu o zaštiti ljudskog zdravlja i okoliša, i to su naši prioriteti. Nadalje, mi poštujemo i nadalje ćemo poštivati sve pozitivne hrvatske zakone i propise, navela je glasnogovornica Rockwoola Anđelka Toto Ormuž u današnjem priopćenju.

- Smatramo da neutemeljenim izjavama, neki čelnici udruga, nepotrebno uznemiravaju hrvatsku javnost. Isto tako, u nekoliko smo navrata pozvali u našu tvornicu predstavnike nevladinih udruga koje se bave ekologijom i zaštitom ljudskog zdravlja, no nažalost nisu se odazvali. No, mi i dalje s njima želimo pokrenuti konstruktivan dijalog kako bismo znanstveno utemeljenim činjenicama otklonili njihovu zabrinutost. Isto tako želimo s njima pokrenuti projekte koji bi pridonijeli kvaliteti života ljudi u ovoj regiji, a na dobrobit svih nas, navodi Toto Ormuž.

- Naša tvornica Rockwool u Potpićnu je u fazi pokusnog rada koji sada traje drugi tjedan i tvornica radi prema našim planovima i očekivanjima. Kako bismo osigurali uspješan početak rada, od kada smo dobili izmjene i dopune građevinske dozvole, dodatno smo unaprijedili proizvodni proces i to posebice sustav upravljanja, zatim uložili smo trud u dodatnu obuku naših radnika. U sva tehnologijska unaprijeđenja investirali smo dodatnih 4 milijuna eura.

Nadalje, postigli smo dogovor s MZOPUG-om prema kojem ćemo poštivati vrlo striktna ograničenja zaštite okoliša. Ograničenja koja ćemo ovdje poštivati najrigoroznija su u cijeloj Rockwool Grupi. Ova tvornica u Potpićnu najmodernija je Rockwoolova tvornica u svijetu. Ukupno ih je 23 od kojih 20 u Europi. Osigurali smo praćenje kvalitete zraka u okolici tvornice.

Naime, na područja najvećeg utjecaja tvornice postavili smo dvije mjerne stanice. Važno je za istaknuti da praćenje i mjerenja kvalitete zraka vrše dvije neovisne ustanove, a to su Institut za medicinska istraživanja u Zagrebu i Zavod za javno zdravstvo Istarske županije.

Analize zraka u mjernim stanicama pokazuju da su vrijednosti plinova daleko ispod zakonom propisanih. Naš je cilj zadržati kvalitetu zraka u prvoj kategoriji. Kvaliteta ispušnih plinova, se sukladno zakonskim propisima, automatski i kontinuirano mjeri u tvornici. Uvid u dnevne izvještaje imaju nadležne ustanove – Agencija za zaštitu okoliša i MZOPUG.

Budući da naš proizvod ima pozitivan učinak na okoliš, brojne zelene i ekološke organizacije u svijetu smatraju da je industrija izolacijskih materijala, kao što je Rockwool, rješenje ekološke održivosti. Primjerice, tipičan Rockwoolov izolacijski proizvod, u svom vijeku trajanja, uštedjet će 128 puta više energije od one utrošene na njegovu proizvodnju. Pozitivni učinci uštede energije vidljivi su već 5 mjeseci nakon ugradnje. Poznato je da je CO2 kao staklenički plin, jedan od glavnih uzroka klimatskih promjena u svijetu. Izolacijski proizvodi koje Rockwool Grupa proda u jednoj godini, će tijekom svog vijeka trajanja, smanjiti emisije CO2 za više od 200 milijuna tona, navodi se dalje u priopćenju iz Rockwoola.

Foto: Radio Labin 

Potpićan Rockwool Anđelka Toto Ormož Pićan prosvjed Ministarstvo zaštite okoliša gospodarstvo Marco Boi Matilda Ilić